Jaka bura u Hrvatskoj, problemi s gliserima, pedalinama, kajacima...

Na hrvatskom primorju ovog vikenda se dogodilo nekoliko nezgoda uzrokovanih nevremenom na moru. Kod Splita je spaseno 16 ljudi s pedalina, kod Lošinja dvoje Francuzi u kajaku, na otvorenom moru porodice sa četvoro dece, prenosi "Indeks".

Kod Splita je usled jake bure evakuisano 16 osoba koje su se nalazile na pedalinama na otvorenom moru.

"Juče je u 19.45 sati jedan hrvatski državljanin zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgubili kontrolu zbog jakih udara bure, 300 metara južno od lukobrana gradske luke u Splitu, o čemu je obaveštena Lučka kapetanija, koja je organizovala spasilačku akciju", saopštio je Centar za koordinaciju traganja i spasavanja na moru, prenosi Indeks.

U luci je, oko sat vremena kasnije, iskrcano 16 nepovređenih osoba.

Nedugo potom je, oko 22.00 časa, sa broda "Dico" koji je usled kvara po nevremenu ostao da pluta, evakuisano šest osoba, uključujući dvoje dece.

Sa kajaka kod Lošinja koji je nošen jakom burom, spaseno je dvoje Francuza, prenosi Indeks.

Dodaje se i da je na zadarskom području, preduzeta spasilačka akcija nakon što se zapalio gliser mađarske porodice – bračnog para i dvoje dece – u oblasti ostrva Maun, zapadno od Paga. Oni su nepovređeni uspešno evakuisani na Pag.

Tokom dana na više područja primljeni su pozivi o pomorskim nezgodama manjeg ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili značajnije štete, navodi Indeks.

"Nažalost, i dalje je primetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su delimično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uslove na moru", zaključuju u hrvatskom Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво