16. jul  2017. 22.07  →  22.52 | Izvor: RTV

NS: Švajcarska letnja škola stranih jezika

NOVI SAD -

Švajcarska letnja škola stranih jezika "Frilingve", koja se 10 godina bavi organizovanjem letnjih jezičkih kampova za decu i omladinu do 18 godina, juče je, po drugi put, otvorila vrata i učenicima iz Srbije. Narednih nedelja, za one koji tokom raspusta žele da nauče ili usavrše nemački, francuski ili engleski jezik, biće organizovana nastava u etno kompleksu "Drevna" na Kamenjaru.

video icon

Oko 100 dece iz zemlje i Evrope prepoznalo je letnju školu kao idealnu priliku za kvalitetno druženje i učenje stranih jezika. 

"Prvi put sam ovde, pomoću mog druga Uroša. On je otkrio ovaj kamp, pa smo zajedno rešili da dođemo. Učiću engleski jezik, usavršavaću ga. Mislim da ću da se oslobodim da bolje pričam engleski i da se družim sa drugarima", izjavila je Željana Popović iz Novog Bečeja.

Impresije iz prethodnih godina, kao i očekivanja od predstojećeg letnjeg kampa, imaju i roditelji. 

"Naša ćerka je već prošle godine prisustvovala ovom kampu, bila je nedelju dana. Bili smo jako zadovoljni zato što je učila nemački od osoba kojima je to maternji jezik i bila je u sredini gde je bila primorana da koristi svoje dosadašnje znanje. Naše očekivanje za ovu godinu je pre svega da se devojčica druži, da bude u pozitivnom okruženju i da razvije svoje znanje jezika", saopštila je Iboja Habaj, roditelj iz Subotice.

Ono što izdvaja tu školu jeste angažovanje stranih predavača, koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, kako u švajcarskim, tako i u internacionalnim kampovima. Cilj i predavača i organizatora je, kako kažu, kvalitetna razmena znanja i druženje.

"U toku nedelje, oni imaju pored kurseva i vannastavne aktivnosti. Kursevi su na engleskom, nemačkom i na francuskom jeziku i dolaze predavači koji manje-više ne znaju srpski jezik. I to je u stvari ono što mi želimo da unapredimo kod dece, komunikaciju", dodao je Marko Nikolić, kamp lider.

"U Švajcarskoj, u švajcarskim kampovima, roditelji dovezu decu i odlaze. Ovde roditelji dođu sa decom, ostanu, razgovaraju sa predavačima, zainteresovani su da saznaju više o programima. Pretpostavljam da su zato kampovi u Srbiji posebni. Maksimalno ću se potruditi da deca nauče jezik, zabavljaćemo se i kroz brojne radionice koje će biti organizovane u popodnevnim i večernjim časovima", izjavila je Sarajna Kike, profesorka engleskog jezika iz Švajcarske.

Zavisno od nivoa znanja, deca će biti raspoređena u grupe od po 5-6 polaznika. Kapaciteti kampa za prve dve nedelje su popunjeni, dok za preostalih 14 dana ima oko pet slobodnih mesta, o čemu se roditelji detaljnije mogu informisati i na sajtu "Frilingve" škole.