Više hiljada Poljaka protestovalo protiv nove reforme pravosuđa

Više hiljada protivnika poljske vlade okupilo se u Varšavi i drugim gradovima kako bi protestovalo protiv najnovijih promena u zakonodavstvu o pravosuđu.

Okupljeni su uzvikivali "branićemo demokratiju" i slogane protiv lidera vladajuće partije Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, kojeg optužuju da je diktator.

Protesti, koji su održani pod sloganom "u odbranu sudova", poslednji su u nizu masovnih antivladinih demonstracija koje su obeležile poslednjih 20 meseci na vlasti konzervativne, populističke partije Pravo i pravda.

Glavna tema je bila odbrana demokratije pod vladajućom partijom, koja kontrliše oba doma parlamenta.

Političari EU i poljska opozicija osudili su zakonske propise koji su usvojeni prošle nedelje navodeći da se njima ugrožava nezavisnost sudstva i vladavina zakona. Prema novim zakonima, članove Nacionalnog saveta sudija imenovaće parlament, a prethodno su ih imenovale sudije.

Poljska opozicija je, takođe, izrazila ogorčenost i povodom nacrta zakona o Vrhovnom sudu koji je predložila vladajuća stranka. Tim iznenadnim potezom, pozvani su trenutni članovi vrhovnog suda da se penzionišu, osim onih koji imaju podršku ministra pravde.

  • Vidibogati

    16.07.2017 23:05
    Ja sam mislio da su svi Poljaci u Londonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.