U kontrolisanim uslovima 600 dece, ali bez kontrole

E. V. N.

22. 07. 2017. u 22:01

Sudovi već godinama preporučuju da mališani viđaju jednog od roditelja u formi koju ne prepoznaje nijedan naš zakon. Susreti zavise isključivo od procene socijalnih radnika, a mogu se organizovati i van objekata CSR

У контролисаним условима 600 деце, али без контроле

OKO 600 mališana u Srbiji jednog od roditelja viđa u kontrolisanim uslovima, iako tu formu ne prepoznaje nijedan naš zakon. Godinama sudovi preporučuju centrima za socijalni rad da organizuju ovakvo viđanje, a kako objašnjava Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, socijalni radnici sami procenjuju način i uslove viđanja.

- To znači da kontrolisani uslovi ne moraju da budu isti, primera radi, u Pirotu i na Vračaru - kaže ministar. - Nema jednakih pravila, već se sve zasniva na proceni.

Ovakva sudska praksa i mera izrodile su se iz poremećenih porodičnih odnosa, roditeljskih (ne)kompetencija, a socijalni radnici su prinuđeni da je sprovedu iako nisu imali instrukcije o postupanju u takvim uslovima. Za adekvatnu primenu postojećih, ali i budućih propisa, smatraju, neophodna je pomoć ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.

Tragedije koje su se dogodile u centrima za socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici, kada su ubijene dve žene i jedno dete, inicirale su pokretanje inicijative za donošenje pravilnika o viđanju u kontrolisanim uslovima. Time bi ovakve ozbiljne situacije bile "pokrivene" propisima, a ne da zavise od nečije procene.

Ni advokatu Zoranu Jakovljeviću nije jasno kako sudije mogu da donosu preporuke koje nemaju uporište u zakonu, ali smatra da centri za socijalni rad, ipak, imaju prevelika ovlašćenja.

- Ovakva mera izriče se u situacijama kada postoji opasnost od negativnog uticaja jednog roditelja na dete - kaže naš sagovornik. - Međutim, najavljenim drakonskim merama države neće se ništa postići, jer se njima, zbog odnosa koji nose jaku emociju nekog od roditelja prema detetu ili supružniku, neće sprečiti kriminal. Naprotiv, napraviće nove kriminalce od onih koji to nikada nisu bili. Teška socijalna situacija i nemaština, kao i hiperprodukcija zakona imaju samo kontraefekat.

SARADNjA SA POLICIJOM MINISTARSTVO za rad je donelo niz mera koje podrazumevaju uvođenje policijskog obezbeđenja u centre za socijalni rad u dogovoru sa službama lokalne samouprave koje su nadležne za njihovo osnivanje. Data su im i uputstva o proceni najboljeg interesa deteta prilikom viđanja u kontrolisanim uslovima. Radnici će procenjivati stranku koja dolazi i imati pravo da traže prisustvo policije i pri viđanju roditelja sa decom u kontrolisanim uslovima.

Sandra Miodragović, direktorka Centra za socijalni rad u Vrnjačkoj Banji, kaže za "Novosti" da se u malim sredinama retko traži viđanje dece u kontrolisanim uslovima. U njihovoj ustanovi ne postoji posebno opremljena prostorija za to, ali ukoliko bi sud predložio takvu meru uz saradnju sa supervizorom i kolegama pronašli bi način da to reše.

- Ovakva viđanja se organizuju kada jedan od roditelja, najčešće otac, nije video dete od rođenja ili po nekoliko godina - kaže Miodragović. - U takvim situacijama mališani obično ne žele da se susretnu bez majke, a ako je neophodno prisustvuje i stručni radnik. Viđanje može da se organizuje i van centra, ali to je takođe stvar procene.

Naša sagovornica potvrdila nam je da zakon ne poznaje instituciju viđanja u kontrolisanim uslovima, da je Porodični zakon donet još 2005. godine, a da su se u međuvremenu uslovi promenili.

Inače, Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu juče je stavilo zahtev Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu za prikupljanje potrebnih obaveštenja o tome da li je bilo propusta u radu zaposlenih u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu, u slučaju porodičnog nasilja koji je rezultirao ubistvom Olge Lovrić (39).

Takođe, republička kontrola je pokazala da postoje indicije da je zločinu u Rakovici, u kome je Marko Nikolić usmrtio svoje dete i bivšu partnerku Maju Đorđević, prethodio niz propusta i to svih institucija koje su bile angažovane na ovom slučaju - Centra za socijalni rad, policije i lekarske komisije klinike "Dr Laza Lazarević".

Bivša direktorka klinike "Dr Laza Lazarević", ministarka Slavica Đukić Dejanović, kaže da je komisija krajnje savesno i profesionalno uradila svoj posao:

- Naš zadatak je bio da procenimo kome treba dodeliti starateljstvo i preporuka je bila da to bude majka. Od tada je prošlo godinu i po dana i naša komisija u međuvremenu nije imala uvid šta se u međuvremenu dešavalo u vezi sa tim slučajem.


NAKON OZBILjNIH PROPUSTA U RADU, NA PREDLOG GRADONAČELNIKA BEOGRADA SINIŠE MALOG, JUČE SMENjENA DIREKTORKA GCSR

OKRIVLjENI SVI U LANCU, CEH PLATILA MIKAINA

ZBOG propusta u radu centara za socijalni rad, u vezi sa ubistvima na Novom Beogradu i u Rakovici, v. d. direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Mikaina Stevanović biće smenjena, odlučio je juče Upravni odbor ove ustanova. Razrešenje koje je predložio gradonačelnik Siniša Mali biće razmatrano na sledećoj sednici Skupštine grada.

Odluka Upravnog odbora o smeni direktorke GCSR doneta je uz saglasnost i konsultacije sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem.

- S obzirom na to da je izveštaj pokazao da je bilo nepravilnosti u radu Centra za socijalni rad, predložio sam smenu v. d. direktora tog centra, a kako bi oni koji su odgovorni za ovako velike propuste, za to i odgovarali - rekao je juče Mali za "Novosti". - U narednom periodu ćemo raditi detaljnu analizu rada svih odeljenja Centra, a uspostavićemo i punu saradnju sa svim nadležnim organima, kao što su policija i tužilaštvo. Želimo da se bavimo svakim odeljenjem posebno i detaljno, da bismo predupredili ovako tragične događaje.

Gradonačelnik je najavio i bolju zaštitu centara od sledeće nedelje, pa će od ponedeljka u obezbeđenju svih odeljenja socijalne službe biti angažovano duplo više ljudi. Prema njegovim rečima, to je samo prvi korak ka potpunoj reformi rada GCSR. Inače, jedna od članica Upravnog odbora Gradskog centra za socijalni rad koji je smenio direktorku ove ustanove je i rukovodilac odeljenja u Rakovici, ispred kog je Marko Nikolić ubio svoje dete i bivšu partnerku.

Kako smo nezvanično saznali, dok se ne izabere novi direktor Centra za socijalni rad, ovom ustanovom rukovodiće Zorica Pavlović, koja je do sada vodila odeljenje u Mladenovcu, a nekada je bila gradska sekretarka za socijalnu i dečju zaštitu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

majka

23.07.2017. 02:27

Kome treba da se obrati da bi se sprovela sudska odluka vidjanja deteta koju otac ne postuje i dete ne dovodi u odredjeno vreme i isto ne dozvoljava da raspust i praznike provede onako kako je sud utvrdio, centar za socijalno ne reaguje i policija ne reaguje a advokat savetuje zbog ova dva slucaja ubistva majki da se nista ne preduzima jer otac brzo "plane" pa ko ce zastititi dete da bi odrastalo u normalnim uslovima a ne kod oca sa slabim zivcima

правница

23.07.2017. 22:03

@majka - За извршење судске одлуке обраћате се ономе ко је ту одлуку донео - СУДУ. Родитељ који не предаје или не враћа дете по правноснажном судском моделу чини кривично дело одузимања малолетног лица. Ако отац штети детету на неки начин можете тражити измену судске одлуке или заштиту детета. Све то треба Ваш адвокат да зна, време је да потражите другог који Вам неће давати ове савете. Због чега се од Центра увек очекује да буде и оно што по закону није?

Sasa

26.07.2017. 15:43

Dobar dan.Procitah i ne mogu da verujem.Pise da direktorka kaze da u malim sredinama je retkost,a mom detetu ,preporucila sudu da me sin vidja sat nedeljno u PRIVATNOJ igraonici.Pravnica je a kaze zakon ne poynaje tu meru,cudno?Takodje da se izdaje ako dete nije vidjalo oca.Kod mene dete zivelo i odveli gaMinistarstvo za rad ,sektor ya brigu o porodici ,Odeljenje za upravno nadzorne poslove u oblasti porodicne zastite broj .......... je konstatovalo na 5.stran propuste