FOTO: Okončana Letnja džez akademija u Novom Sadu

Završnim koncertom profesora i polaznika sedme Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, ova manifestacija sinoć je na Tribini mladih privedena kraju.
Ovaj internacionalni muzički događaj je zajednički projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom "Isidor Bajić". 
 
Na Akademiju, koja je započela 15 jula, stiglo je 70 polaznika iz Subotice, Sombora, Beograda, Kragujevca, Prijedora, Novog Sada, a njih desetoro došli su iz Dortmunda. Među njima su i polaznici poreklom iz Srbije koji žive u inostranstvu, te leti dolaze da pohađaju Akademiju.
 
Svi oni zajedno imali su priliku da besplatno usavrše svoje muzičko znanje. Zanimljivo je da najmlađi polaznik ima 12 i po, a najstariji 69 godina. Neki od njih se već više puta vraćaju na ovu Akademiju, a oni koji su do pre osam dana svirali jedan ili dva instrumenta, naučili su ovde da koriste još nekoliko.
 
 
Uoči završnog koncerta, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru Novog Sada Vesna Kaćanski kazala je da je osam dana, koliko je trajala sedma Džez akademija, proteklo u neprestanom učenju i muziciranju i podsetila da je čak dva puta priređen Jam session - gde su nastupali učesnici Akademije na novosadskom brodu "Cepelin" i jedan na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred Galerije ITD "Radošević".  Kaćanski se zahvalila Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i verske zajednice, koji je ove godine prvi put finansijski podržao Letnju džez akademiju.
 
Profesor, pedagog i saksofonista Uve Plat iz Dortmunda imao je samo reči hvale za organizatore i učesnike Akademije.
 
"Za razliku od prethodnih Akademija, ove godine preovladavali su izuzetno mladi muzičari – polaznici, koji mahom imaju 15 ili 17 godina, što nas posebno raduje jer su pokazali izuzetan talenat i marljivost", rekao je profesor Plat.
 
Plat je okupljenoj publici predstavio svoje kolege – profesore koji su zajedno sa njim radili na ovogodišnjoj Akademiji. To su: Gregori Gejnor (Nemačka) pijanista, Sitara Šimanik (Nemačka), koja će biti zadužena za časove pevanja, Klaus Hajman (Nemačka) trubač, zatim Majtež Mikuletič iz Slovenije, trombonista, Brankom Popović, bubnjar, Vanja Kevrešan, gitarista Fedor Ruškuc, kontrabasista i kompozitor i Igor Molnar Đango, bas gitarista iz Novog Sada.
 
 
Veče je otvorio početnički ansambl, koji čine polaznici koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom nastupa, a potom i pevački ansambl. Nakon kraće pauze, publici se predstavio napredni ansambl, koji se sastoji od polaznika koji će se baviti muzikom na profesionalan način i na kraju, završne taktove izveo je Big Bend, oformljen od svih učesnika ovogodišnje Akademije.
  • Observer

    24.07.2017 12:24
    Divno
    Hvala organizatorima, profesorima i učenicima, priredili su nam muzički događaj u koji su uložili svoj trud i dušu, pa će po tome i da se pamti. Mi, obični ljubitelji dobra muzike, očekujemo da čujemo mlade muzičare i iduće godine i da vidimo, koliko su napredovali u međuvremenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti