SAD ponovo testira protivraketni sistem zbog Severne Koreje

Sjedinjene Američke Države planiraju sledećeg vikenda da sprovedu još jednu probu protivraketnog sistema zbog suprostavljanja pretnjama Severne Koreje.
Proba će biti izvedena u kompleksu za lansiranje Kodijak na Aljasci.
 
Američki vojnici su privremeno raspoređeni u kompleksu zbog testiranja antiraketnog sistema THAAD. 
 
Američka Agencija za odbranu od raketa (MDA) uspešno je testirala odbrambeni raketni sistem THAAD iz Kodijaka ranije ovog meseca. Ta proba je "potvrdila mogućnost THAAD-a da presretne balističke rakete srednjeg dometa", rekao je direktor za odnose s javnošću MDA Kris Džonson.
 
Do sada je zabeležen stopostotni uspeh sistema THAAD u 14 proba. Antiraketni sistemi THAAD raspoređeni su u Južnoj Koreji i Gvamukako kao odgovor na pretnje Severne Koreje.
 
Američke vlasti su juče saopštile da se američka savezna država Havaji preventivno priprema za mogućnost balističkog ili nuklearnog napada iz Severne Koreje.
 
Havaji predstavljaju važno strateško mesto za američku vojsku. Na havajskom ostrvu Oahu se nalazi komanda vojske za azijsko-pacifički region, dok se u luci Perl Harbor nalaze desetine ratnih brodova.
 
Severna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).