Preskakanje vijače jedna od najboljih kardio vežbi

Preskakanje vijače možda deluje staromodno, ali čini čuda za zdravlje kostiju, održavanje ravnoteže i oblikovanje mišića.
Jedna od najboljih stvari u vezi sa preskakanjem vijače jeste što intenzitet, odnosno brzinu vežbe možete da prilagodite kako god vam odgovara, kaže profesor Tim Čerč sa Penington biomedicnskog istraživačkog centra na Univerzitetu u Luizijani, prenosi B92
 
“To je idealna vežba za postizanje sihnronizacije celog tela, zbog čega je najviše praktikuju bokseri. Baš kao što nekoliko muzičara koji se sastanu nisu na početku navikli da sviraju jedni s drugima, tako i vaše telo, odnosno mozak i različite grupe mišića nekada nisu najbolje sinhronizovani”, kaže Čerč. 
 
Profesor dodaje da ovaj način vežbanja predstavlja odličnu prevenciju protiv padova, i navodi da je jedna studija pokazala da su deca koja su trenirala fudbal i uz treninge praktikovala preskakanje vijače, postigla znatno bolje rezultate od dece koja nisu preskakala vijaču. 
 
Ovaj rekvizit odličan je za vajanje gornjeg dela tela, s obzirom na to da aktivira ramena, nadlaktice i zglobove, što za posledicu ima povećanje gustine koštane mase, ističe Mišel Olson, profesor fizičke kulture na Hantington koledžu. To je potvrdilo i istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Applied Physiology, u okviru kojeg su ispitanice izvodile samo deset preskakanja, triput nedeljno, tokom perioda od šest meseci. 
 
Ova vežba takođe znatno ređe dovodi do povreda kolena i kukova od ostalih vrsta kardio vežbi, a jača mišiće nogu. 
 
Čerč savetuje da za početak vežbanje ograničite na pet minuta dnevno, a zatim trajanje treninga postepeno produžavate sve dok ne stignete do intervala od 30 minuta. 
 
Ukoliko vam je preskakanje vijače suviše naporno, možete skratiti trajanje treninga i uključiti ga u neki drugi režim, zaključuje profesor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.