Lekari upozoravaju, ljudi se i dalje izlažu jakom suncu i zračenju

Da su UV zraci štetni, znamo.
Znamo i da sunčanje može da bude opasno i da je jako neprijatno, kada nam koža izgori. Zašto onda sve to ignorišemo i opet se prekomerno izlažemo Suncu?
 
Tropske temperature za neke nisu problem. Umesto da se od sunčevih zraka sklanjaju, od opekotina se štite: hladom, suncobranom, šeširom sa širokim obodom.
 
"Ja sam uglavnom u vodi", kaže jedan stariji sugrađanin, anketiran na Adi. Jedna gospođa ističe da koristi karoten i maslinovo ulje. Mlađi malo slušaju, malo ne slušaju savete lekara. Neki uopšte ne idu kući, a drugi koriste faktor 30, naočare, a kada im dojadi sunce, zavuku se u hlad.
 
Koliko je opasno ignorisanje saveta lekara, ovog puta se vrlo brzo videlo. Opekotine su naterale mnoge, naročito one koji su zaspali na suncu, da pokucaju na vrata dermatoloških ordinacija. Tako je tokom celog leta.
 
"Oni nas ne slušaju, valjda je to deo lepote, deo izgleda, pa 'ajde žrtvovaću nešto. Preterano crvenilo – solarni eritem različitog intenziteta ili preosetljivost na UV zrake, pa se to manifestuje papulama, pa nekim crvenilom, pojačanim svrabom", objašnjava za RTS prim. dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.
 
Koliko nisu vodili računa o sebi, toliko su ipak razmišljali o zdravlju svoje dece.
 
"Roditelji su jako brižni i to je sjajna stvar, zato što mi ove godine nemamo toliko posla vezano za opekotine ili preterana izlaganje suncu, nekontrolisano. Nemamo ni toplotne udare, ni toliko sunčanice", ističe dr Snežana Rsovac, pedijatar u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.
 
Koža "pamti" svaki minut proveden na suncu, dodaje ga svim prethodnim, praveći tako, počev od detinjstva zapis koji ne može da se obriše. Naplata dolazi kasnije u obliku raznih oštećenja, a neretko i do raka kože.
  • Čučuk Stana

    23.07.2017 21:59
    @Packy
    Nepoznati te nazivaju derane a poznati te izbegavaju!!
  • Sunčač

    23.07.2017 17:03
    A da te ne zovu 'derane' jer u 37-oj još živiš sa mamitom?
  • Herbert

    23.07.2017 13:56
    Razlog
    E pa svaka cast, imao si se rasta roditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.