Zaposlene na BBC: Odmah da se izjednače plate muškaraca i žena

Poznate žene s britanskog javnog medijskog servisa Bi-Bi-Si zatražile su od rukovodstva te kompanije da razlike u platama između muškaraca i žena budu smanjene odmah, a ne do 2020. godine, kako je najavljeno.
Više od 40 žena među kojima su poznate voditeljke Kler Bolding, Viktorija Darbišajer, Emili Mejtlis i Endžela Ripon, potpisalo je otvoreno pismo direktoru BBC Toniju Holu, u kojem su ga pozvale "da ispravi" nejednakost u platama između polova, za koju se, kako su navele, zna godinama, javio je BBC.
 
Britanska televizija objavila je u sredu izveštaj o zaradama svojih zvezda na televiziji i radiju, koji je pokazao da muškarci zarađuju neuporedivo više od žena.
 
U tom izveštaju objavljene su plate zaposlenih koji godišnje zarađuju više od 150.000 funti, a na listi najbolje plaćenih voditelja dve trećine su muškarci. Na vrhu liste je voditelj Kris Evans, s godišnjom platom većom između 2,2 i 2,25 miliona funti, dok najbolje plaćena žena Klaudija Vinklman godišnje dobija između 450.000 i 500.000 funti.
 
Žene su u pismu navele da je izveštaj pokazao "ono što su mnogi pretpostavljali godinama, da su žene na BBC manje plaćene od muškaraca za isti posao", prenosi BBC.
 
"Rekli ste da ćete 'uskladiti' razlike u platama među polovima do 2020. godine, ali ta nejednakost postoji u BBC godinama. Mi želimo da ostane zapisano da vas pozivamo da delujete odmah", navodi se u pismu.
 
Žene su navele da su "spremne da se sastanu" s direktorom BBC lordom Holom kako bi osigurale da "buduće generacije žena ne budu suočene s ovim vidom diskriminacije".
 
Lider britanskih laburista Džeremi Korbin rekao je za BBC da će rado potpisati to pismo i da ta kompanija "mora da se zagleda" pošto su razlike u platama između polova "astronomske".
 
Portparol BBC rekao je da su u prethodne tri godine učinjene "značajne promene", ali da kompanija mora "da učini više", kao i će se lord Hol sastati sa zaposlenima da čuje njihovo mišljenje.
  • hm

    23.07.2017 14:06
    Ne slažem se sa "jednakim"
    Mislim da je individualna vrednost mnogo značajnija od ravnopravnosti polova koja je isto važna. Da, mislim da ne bi bilo loše da je žena ta koja ima više para - ako i kada je zaradila i zasllužila. Nismo jednaki i ima nekoliko dobrih i stručnih ljudi koji su zaslužili bolje plate - što nikako nije sramota. Sama činjenica da ti likovi dobijaju te pare govori o tome da su tražili i dobili. Ako žene NISU tražile - to je na njihovom teretu. A ako su ipak tražile i NISU dobile, to je onda sasvim druga priča - priča o individualnoj vrednosti. U Engleskoj se odavno cene žene u profesionalnom okruženju i to prilično ravnopravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.