Više od 80 odsto građana Srbije štedi struju

Oko 80 odsto anketiranih građana Srbije štedi električnu energiju da bi smanjili račune, a oko polovina je spremna da i dalje menja navike radi uštede struje, rečeno je tokom predstavljanja istraživanja na tribini o energetskoj efikasnosti u organizaciji agencije Ninamedia i Elektroprivrede Srbije.

Anketu je sprovela agencija Ninamedia na uzorku od 1.800 ljudi širom zemlje tokom aprila ove godine, u okviru projekta "Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta".

Prema podacima istraživanja, samo mali broj ispitanika smatra da štednja električne energije produžava radni vek uređaja u domaćinstvu i pomaže u zaštiti životne sredine. Nešto više od 60 odsto anketiranih, 64,5 odsto, smatra da je moguće smanjiti račun za struju bez odricanja od svakodnevnih potreba, dok jedna četvrtina misli da to nije moguće.

Prema podacima iz ovog istraživanja, više od polovine građana Srbije, 52,7 odsto, se pretežno greje na drva, nešto manje od četvrtine, 23,4 odsto, ima centralno grejanje, 12,6 odsto ispitanika se greje na struju, a 7,2 odsto na gas. Polovina anketiranih smatra da lično može pozitivno da utiče na održivi razvoj i prekomernu potrošnju električne energije, dok 42 odsto smatra da to nije moguće.

Oko 35 odsto anketiranih je reklo da ne zna šta bi ih motivisalo da racionalno troše struju u svom domaćinstvu.

  • nenad kraguljac

    26.07.2017 13:53
    40C
    Sigurno imaju 40C Šveđani i Danci u Julu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.