Srbija najbolje mesto za ulaganje od nule

S. B.

03. 08. 2017. u 16:57

Ugledni "Fajnenšel tajms" našu zemlju proglasio najatraktivnijom Grinfild destinacijom u svetu

Србија најбоље место за улагање од нуле

STRANI investitori su u 2016. godini najavili 77 grinfild projekata u Srbiji, što je za čak 20 više nego godinu ranije. Time smo zaradili 12,02 poena na listi "Fajnenšel tajmsa" i probili se na prvo mesto u svetu po privlačnosti za ulagače spremne da grade fabrike od temelja. Britanski poslovni dnevnik ističe da rezultat dugujemo regulatornim reformama, isplativim troškovima rada i pristupu jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Većinu investitora, smatraju britanski analitičari, privukli smo kao izvozna platforma, pre nego kao tržište samo po sebi. Odmah posle Srbije na ovoj listi su Kambodža i Makedonija.

- Srbija je, prema globalnom indeksu grinfild stranih direktnih investicija, imala skor od 12,02 poena u 2016. godini, što ukazuje na to da je ova zemlja jugoistočne Evrope privukla prošle godine 12 puta više takvih investicija nego što bi se moglo očekivati od jedne privrede te veličine - piše "Fajnenšel tajms". - Više od polovine projekata, 53 odsto su u sektoru proizvodnje, prvenstveno u industriji elektronskih komponenti i auto-delova, kao i u sektorima nekretnina i tekstila. Troškovi rada, u fabrici auto-komponenti sa 400 radnika u Srbiji, na primer, upola su manji nego kod regionalnih konkurenata, poput Mađarske i Turske.

Ministar privrede Goran Knežević ističe da analiza "Fajnenšel tajmsa" potvrđuje da je Srbija sve interesantnija investitorima.

- Činjenica je da su se podsticaji koje Srbija daje za ulaganja i otvaranje novih radnih mesta pokazali kao efikasni, jer ako pogledate 72 kompanije koje su dobile podsticaje i izašle iz perioda kontrole Ministarstva privrede, videće da su ispunile sve obaveze koje su preuzele i više od toga - kaže Knežević za "Novosti". - Trebalo je da zaposle oko 12.400 radnika, a one danas zapošljavaju gotovo 40.000 ljudi, što je za 27.500 više nego što je ugovoreno. Ali nove investicije ne obezbeđuju samo podsticaji.


ZAVISNI OD INVESTICIJA

- Dobro je da smo privlačni stranim investitorima, jer je naša akumulacija mala, skoro da je nema - smatra profesor Ljubomir Madžar. - Zato zavisimo od strane štednje i direktnih stranih inevesticija mnogo više nego što je poželjno. Niski troškovi rada, međutim, nisu nešto čime treba da se hvalimo. U onoj meri koliko su oni važni, to znači da samo zakazali u drugim segmentima kao što je pravni okvir, stanje institucija i izvršavanje zakona i ugovora.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tomislav1

03.08.2017. 23:45

Najjeftiniji robovi , a ima ih koliko hoćeš , i zamenjivi u svakakvoj varijanti...Živela Srbija zemlja najjeftinijih robova...

Tomislav1

04.08.2017. 08:38

Ovakva Srbija je robovlasnička i dokle god da je ovako ophođenje prema ljudima i plaćanje takvo kakvo je ovde će dolaziti te grinfild investicije . Jer radnika/robova ima koliko hoćeš, lako su zamenjivi i što je najbolje jeftini su rade skoro džabe a možete uz blagoslov države i da im ništa neplatite.Zato navalite stranci u ovaj Europski raj...

trla baba dlan

04.08.2017. 10:51

@Tomislav1 - Ma neka samo dodju. Ljudi bre bolje i ikakav posao nego nikakav. Samo da se sedi i ništa ne radi a u inostranstvu najbolji radnici, nemojte o tome kakva je plata tamo a kakva ovde. Mi smo tamo gde su oni bili pre 30-40 godina. Pogledajmo se u oči ali realno.

Nebojša

04.08.2017. 12:28

Kakvo poredjenje-Kampučija i Makedonija! Sramotno! Uzgred, novinari moraju znati da Kambodža kao naziv države odavno ne postoji.