Kosovske vlasti oslobodile grupu Srba i Rusa: Platili kauciju od po 250 evra

D. ZEČEVIĆ

09. 08. 2017. u 09:21

Kosovske vlasti oslobodile su u sredu uveče oko 21,00 sat jedanaestoro srpskih i ruskih državljana koje je kosovska policija uhapsila u utorak popodne na administrativnoj liniji podujevske opštin

Косовске власти ослободиле групу Срба и Руса: Платили кауцију од по 250 евра

Selo Medragovac u opštini Podujevo ,Privedeni Goran Petrović

PRIŠTINA - Kosovske vlasti oslobodile su u sredu uveče oko 21,00 sat jedanaestoro srpskih i ruskih državljana koje je kosovska policija uhapsila u utorak popodne na administrativnoj liniji podujevske opštine. Naime, prema saznanjima “Novosti” oni su oslobođeni pošto su platili kauciju od po 250 evra koja jedino nije izrečena ruskoj maloletnici.

Osim kaucije Srbima i Rusima uhapšenim u podujevskom selu Medragvac na administrativnoj liniji sa centralanom Srbijom , prema saznanjima našeg lista nije izrečena mera zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju a u oslobađanju uhapšenih posredovala je Kancelarija oficira za veze Beograda u Prištini Dejana Pavićevića. Opominjući da se među uhapšenima nalazi maloletno lice i trudnica njihovo hitno oslobađanje zahtevao je i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.
pušteni

Grupi od jedanaest osoba srpske i ruske nacionalnosti, koja je u utorak popodne uhapšena u selu Medragovac, u podujevskoj opštini, određen je pritvor od 48 sati uz obrazloženje da su ilegalno prešli administrativnu liniju. Prema saznanjima "Novosti", kosovska policija uhapsila je braću Zorana (48) i Gorana Perovića (51), Goranovu kćerku Vidu (26), sina Miloša (27) i suprugu Milenu (26), a među privedenima su i A. P. (42) ruska državljanka, inače Zoranova supruga i njihova maloletna kćerka I. P.(15) kao i Rusi A. K. (42) i A. P (41), kao i njihove devojke.

- Goran i Zoran Perović, sa suprugama i decom, ali i prijateljima iz Rusije, uglednim i uticajnim biznismenima i njihovim devojkama vraćali su se automobilima iz pravca Medveđe, gde je jedan od braće udavao kćerku. Međutim, nedaleko od ulaza u selo, na samoj amdinistrativnoj liniji, uhapsila ih je kosovska policija i sprovela u pritvor u Lužane kod Podujeva - ispričao je "Novostima" jedan od meštanin Medragovca i rođak uhapšenih Perovića.

Svih jedanaestoro su, prema saznanjima našeg lista, u sredu ujutru sprovedeni u pritvor u Prištini, jer u podujevskom zatvoru nema tužioca za maloletne. U slučaj, o kojem su obavešteni Advokatska komora Kosova i Kancelarija za vezu Rusije u Prištini, uključio se i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini.

Malobrojni meštani ovog jedinog srpskog sela u podujevskoj opštini opominju da su često na meti kosovske policije. Jer, po kosovskom sistemu na ovom području, na tromeđi kuršumlijske sa opštinama Medveđa i Podujevo, ne postoji zvaničan administrativni prelaz, a njihove kuće i imanja nalaze se sa obe strane "linije". A jedini zvanični prelaz Merdare od njihovih kuća udaljen je čak tridesetak kilometara i pritom do svojih kuća moraju da prolaze kroz albanska sela.

Meštani kažu da im najviše smetaju izolacija i nedostatak bezbednosti, zbog čega je od dolaska međunarodne zajednice na KiM u selu ostalo da živi svega pet-šest meštana, dok desetak njih povremeno dolazi. Uz to, najveći problem je to što kosovske vlasti put do ulaska u selo iz pravca Medveđe smatraju - ilegalnim.

- Nažalost, kosovske vlasti imaju svoj plan administrativne linije, tako da nam se dešavalo da nas uhapse i kada odemo na groblje, pošto smo navodno ilegalno prešli administrativnu liniju. Jer selo je na granici tri opštine, a zvanični prelaz po kosovskom sistemu ovde ne postoji, tako da kosovska policija može da nas uhapsi na svakom koraku - pričaju malobrojni meštani revoltirani odnosnom kosovskih vlasti koje, kako ističu, umesto da ih zaštite od krađa Albanaca iz susednih sela i ilegalne seče šume, oni ih hapse.


MARKO ĐURIĆ: NEČOVEČNO POSTUPANjE

- TIM ljidima je određeno zadržavanja do 48 sati, a njihovo oslobađanje se namerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla da bi se bavio njihovim slučajem - kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, koji je osudio hapšenje Srba i Rusa na administrativnoj liniji. - Naglašavam da je među privedenima jedna trudnica i jedna maloletna osoba, što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim.


KAZNA 250 EVRA PO OSOBI

PREOSTALI malobrojni meštani ovog jedinog srpskog sela u podujevskoj opštini uvereni su da je i poslednje hapšenje pokušaj da ih obeshrabre i nateraju na odlazak. Podsećaju da su do 1999. godine bili upućeni na Podujevo, u kojem više nema Srba, dok su od dolaska i Međunarodne zajednice na KiM prinuđeni da odlaze u dvadesetak kilometara udaljenu Medveđu iako im je svaki izlazak i ulazak u selo rizičan. Jer, kosovske vlasti ilegalni prelazak amdinistrativne linije tretiraju kao prekršaj za koji kazna iznosi 250 evra po osobi uz eventualnu meru zabrane ulaska na KiM.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Steva

09.08.2017. 14:01

Baš bih voleo da pročitam na ovom portalu dalju sudbinu ovih putnika. Činjenica je da su ocinkareni. A, ko ih je ocinkario, šiptari sa srpske strane ili srpski plaćenici???!

Деки

09.08.2017. 14:20

Хајде да заједно бројимо, колико ће дуго трајати њихово бесправно тамничење од стране терориста на Космету, један, два, три...

Filip-KIM

09.08.2017. 17:27

Ko laze da na Kosmetu nema granica ???u Briselu su potpisali i utvrdili granicu na Jerinju -put za Rasku,Brnjak-put za Ribarice sa Kim,Merdaru-put za Nis,Mutivoda-Put za Medvedju,Bela zemlja-put za Bujanovac,dok ka Makedoniji i Albaniji fakticki da granica i ne postoji.Na izlazima sa Kosmet ka Srbiji na obe strane su pogranicna policija,carina ,i policija i sta i koga zavaravamo kada se ovih dana odmora formira kolona od 5 km sa obe strane granice na putu Pristina -Nis u Merdaru.Zalosno !!!

patriota

09.08.2017. 22:50

drzava treba da reaguje i da pohapsi sto vise albanaca koji prelaze isto i da poveca kazne na 1000 evra po osobi pa da vidimo ko vise ima stetu

VASKE

10.08.2017. 01:29

Ako je prelazak administrativne granice prekršaj ili krivično delo, onda i sa srpske strane tako treba tumačiti pa da vidimo ko više čini prekršaja.

Dymitr Ogonowski

10.08.2017. 09:58

To pokazuje da "drzava" siptarskih kolonista na srpskom KiM je problem ne samo za Srbiju, makar posebno za Srbe. Na sreću će biti likvidirana posle pobede Rusije u "velikom ratu" (prorocanstvo Tarabića)

Ђура Змај

10.08.2017. 10:04

Па што на то нечовештво Марко од Космета не узјаха Шарца, и узе топузину у руку, па Ти не ослободи Србље и браћу Русе, него да их глобе.?!