Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog upisa podataka u Centralni registar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić sapštio je da je pokrenuo postupak nadozora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u ministarstvima državne uprave i lokalne samouprave i unutrašnjih poslova, povodom informacije u medijima o početku upisa podataka iz knjige državljana u takozvani Centralni registar.

Postupak je, navodi, pokrenut posle informacije u medijima da su ta dva ministarstva potpisala "Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji", koji ima za cilj "uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije", kao i da "sa datumom objavljivanja ove vesti započinje proces upisa podataka iz knjige državljana u takozvani Centralni registar".

Kaže da tekst sporazuma nije objavljen, a da o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnosti, nije traženo mišljenje Poverenika.

Zato je, navodi, od ministarstava zatražio da u roku od pet dana dostave primerak potpisanog "Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji", kao i da odgovore koji je pravni osnov za uspostavljanje takozvanog Centralnog registra, ko je rukovalac podataka i koji podaci o ličnosti će biti sadržani u tom registru.

Takođe, pita iz kojih izvora će se vršiti prenos podataka o ličnosti, koja je svrha predmetne obrade, ko su budući korisnici i da li su preduzete organizacione i tehničke mere zaštite podataka u elektronskoj razmeni podataka i, ukoliko jesu, da ih opišu.

Poverenik smatra da je saradnja ministarstava nešto što se zasniva na Ustavu i zakonu i što je determinisano zajedničkim ciljem, zaštitom i unapređenjem prava građana, i da u tu svrhu nisu neophodni posebni sporazumi ili protokoli.

Naglašava da, kada je reč o obradi podataka o ličnosti, shodno Ustavu i odgovarajućoj odluci Ustavnog suda, pravni osnov za nju, kao i svrha i obim obrade mogu i moraju biti uređeni isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage.

Saopštio je da će po okončanju postupka nadzora obavestiti javnost o rezultatima i merama koje će eventualno preduzeti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво