U petak padaju hrvatske takse

J. SUBIN

09. 08. 2017. u 13:33

Političari u Srbiji i regionu očekuju da će Zagreb do kraja nedelje izmeniti Pravilnik o kontroli hrane. Samo u utorak na našoj granici zaustavljeno 575 tona hrane iz pravca Zagreba, vredne 545.000 evra

У петак падају хрватске таксе

Ljajić: Očekujem da će problem biti rešen do kraja nedelje, jer svi gubimo,FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

HRVATSKA roba na srpskoj granici "propada" čekajući detaljnu kontrolu, domaći privrednici su na gubitku zbog enormno visokih taksi, a najveće gubitke snose poljoprivrednici čiji proizvodi više nisu konkurentni. Političari zemalja u regionu apeluju na dogovor, EU traži "razum", a Hrvatska polako popušta pred rezultatima svojih nerazumnih zahteva. Čak i hrvatski poljoprivrednici vrše pritisak na svoju vladu da što pre razreši ovaj "galimatijas". Razlog je, između ostalog, i to što je samo u utorak na srpskoj carini stiglo 575 tona robe iz Hrvatske, u vrednosti od 545.000 evra. Sve to, stiglo je u jednom danu, a još nije pregledano ni ono što je ranije pristiglo. Detaljan pregled, srpskih inspektora, može da se čeka do 30 dana, koliki je zakonski rok.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić očekuje da će problem sa visokim taksama za fitosanitarni pregled robe, između Hrvatske i država u regionu, biti rešen do petka. To znači da bi Hrvatska trebalo da izmeni svoj pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima.

- Postoji spremnost da se problem reši - kazao je Ljajić. - Zasada ne postoje procene ekonomske štete od uvođenja ovih taksi. Svakako, u bilo kom trgovinskom "ratu" nema pobednika. Tu su svi manji ili veći gubitnici. Inače, krajem nedelje Hrvatskoj ističe i rok koji joj je dat da izmeni pravilnik. Svako odlaganje prouzrokuje samo još veću štetu. A, kada govorimo o kontramerama, još ne razmišljamo o "najlošijoj soluciji". Treba da se zna da zbog ovakve situacije svi pojedinačno trpimo ekonomsku štetu.

Kako je rekao Ljajić, primedbe na Pravilnik su te što su cene taksi povećane 22 puta, a da su one morale da se plaćaju po vrsti voća i povrća, a ne po kamionu, kao što je to slučaj sa zemljama EU. Uz to, jedna cena je važila za proizvođače iz Hrvatske, a druga za "treće zemlje". Time su srpski proizvodi, ali i oni iz BiH, Crne Gore i Makedonije, neravnopravni i nekonkurentni onima iz Hrvatske.

- Deo robe je na carini, a deo u carinskim skladištima - ispričao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. - Mnogi su otkazali isporuke, kako ne bi čekali detaljan pregled, koji je u skladu sa zakonom.

Koliko su kontraproduktivne mere hrvatske vlasti, govori i apel Udruženja poljoprivrednika ove države. Oni su kritikovali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zbog odluke da poveća namete na uvoz voća i povrća.

- Veća kontrola proizvoda je potrebna, ali ne samo iz "trećih zemalja", već i iz EU - kazao je Tihomir Jaić, iz Udruženja. - Kada se donosi takav pravilnik, potrebno je razgovarati sa svim zainteresovanim stranama. Ovo što se dešava sad u susednim zemljama bilo je očekivano.

Inače, hrvatski premijer je u utorak naredio svom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti probleme sa susednim zemljama u vezi sa povećanjem taksi na fitosanitarnu kontrolu voća i povrća.


POGOĐENI MALI

POVEĆANjE hrvatskih taksi najviše pogađa male srpske izvoznike sa mešovitom robom, jer treba za svaku vrstu robe u kamionu da plate oko 270 evra, istakli su u Privrednoj komori Srbije.

- Ovo najteže podnosi najsiromašniji deo privrede, i kada je reč o uvoznicima iz Hrvatske, ali i izvoznicima iz Srbije - ispričao je Veljko Jovanović, direktor sektora poljoprivrede u PKS.

Prema podacima PKS, tokom 2016. godine izvoz poljoprivredno- prehrambenih proizvoda iz Srbije u Hrvatsku je iznosio 124 miliona dolara, dok je istovremeno uvoz bio 80 miliona dolara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gojko

10.08.2017. 00:09

Ma treba malo skoknuti do Brisela i odsesti u najpopularnijem The Hotelu,gde noćenje košta od 460 do 2.022 evra / po Glasu Amerike /.

Joe

10.08.2017. 14:17

Dobar potez hrvatske da smanji uvoz tako sto ce povecati takse da tudja roba ne bude konkurentna u hrvatskoj ali da njihova roba nesmetano ulazi u druge zemlje.Sta sve nece da smisle,jedinstvena drzava u svetu.