Nemačka traži od Rusije i Kine da smire Severnu Koreju dok Tramp zvecka oružjem

Tanjug

09. 08. 2017. u 15:07

Kina je pozvala sve strane u sukobu da izbegavaju i reči i akcije koje bi mogle da eskaliraju situaciju, a američki predsednik se hvali naoružanjem

Немачка тражи од Русије и Кине да смире Северну Кореју док Трамп звецка оружјем

AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka vlada pozvala je danas Kinu i Rusiju da odvrate Pjongjang od sprovođenja politike koja bi mogla da dovede do vojne eskalacije na Korejskom poluostrvu, a nakon što je Severna Koreja objavila da razmatra napad na Guam.


"Cilj nemačke vlade je da izbegne dalju vojnu eskalaciju i da uspešno okonča sukob na Severnom Pacifiku", izjavio je portparol nemačke vlade Ulrike Demer, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju posebnu odgovornost da urade sve što mogu kako bi odvratile Severnu Koreju od dalje eskalacije.

Istovremeno, Kina je pozvala sve strane u sukobu da izbegavaju i reči i akcije koje bi mogle da eskaliraju situaciju i ulože veće napore kako bi se problem rešio putem pregovora.

Severna Koreja saopštila je ranije danas da "pažljivo razmatra" plan o napadu raketama na američku pacifičku teritoriju Guam, a to upozorenje je uputila samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp poručio Pjongjangu da će bilo kakva pretnja SAD-u naići na "oganj i gnev".

EU POZIVA NA MIRNO OKONČANjE TENZIJA

Evropska unija saopštila je da je zabrinuta zbog tenzija sa Severnom Korejom, kao i da se situacija može rešiti jedino mirnim putem.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, Ketrin Rej kazala je da razvoj događaja veoma zabrinjava EU, prenosi AP.

"Trajni mir i denuklearizacija Korejskog poluostrva moraju se postići na miran način", rekla je Rej i dodala da to za Mogerini znači da to "isključuje vojnu akciju".

Ona je dodala i da Pjongjang mora u potpunosti, bez odlaganja i bezuslovno da poštuje svoje obaveze predviđene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

TRAMP: NIKAD MOĆNIJE ORUŽJE NISMO IMALI

Američki predsednik Donald Tramp istakao je danas da je nuklearno oružje koje poseduje SAD "jače i moćnije nego ikada pre".

"Moja prva naredba kao predsednika bila je da se obnovi i modernizuje naš nuklearni arsenal. On je sada jači i moćniji nego ikada pre", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenosi AP.

On je dodao i da se nada da SAD "nikada neće morati da upotrebi to oružje, ali i da neće doći vreme kada SAD neće biti najmoćnija nacija na svetu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miroslav GTA

09.08.2017. 19:04

Samo pre nekoliko meseci, Tramp je govorio o zastarelosti americkog nuklearnog arsenala i zaostajanju zad Rusijom na tom polju...A sad odjednom "nikad jaci' ????? Ili je, tada, izdao drzavnu tajnu o slabostima ili mu je sda sada S.Koreja merilo moci !!!!!

Душан

10.08.2017. 08:18

А ко вама даје за право да ви уопште захтевате нешто од Русије? Или, што уопште није искључено, опет говорите у име (вашег) великог брата?