Pirot - život na plus 40

Drugi vreli talas u Pirotu traje već dvadesetak dana. Danju se živa u termometru popne i do 40, a nije mnogo bolje ni u večernjim časovima, tek nešto manje ispod 30 stepeni. To ne utiče na vodosnabdevanje i nema restrikcija, niti se preporučuju.

Prazne gradske ulice, trgovi, bašte...Uobičajena slika u Pirotu već nedeljama unazad. Danju izlaze samo oni koji završavaju neke neodložne obaveze. A kako se snalaze oni koji moraju da rade...

"Možete da zamislite kako je da radite na velikoj vrućini, kada je napolju 35 do 40 stepeni, a unutra je bar za desetak stepeni više. Nije lako, pogotovu je teško što morate da stojite na nogama stalno, ruke su non-stop u pokretu", kaže frizer Vera Videnov.

Piroćanci kažu da su zbog vrućine prešli na  "noćni režim", jer se tada malo lakše diše. A tome su morali da se prilagode i ugostitelji i oni kojima je posao pripremanje hrane.

"Ljudi uveče pretežno jedu jer je hladovina, pa je verovatno onda zgodno i da se pojede nešto. Preko dana nema nikoga", kaže ugostitelj Sonja Stojanović.

Vrućine su promenile navike Piroćanaca. Kažu da iz domova ne izlaze tokom dana.

Stariji sugrađani su se nasmejali kada smo ih pitali kako danju funkcionišu na vrućini. "Žega" im je - kažu - samo dobra inspiracija za šalu.

"Divna je hladovina. A većina nas je bila u hladovini tokom celog radnog veka, pa sada samo nastavljamo ono što smo inače radili. Mi ovde uživamo", kažu Piroćanci.

A oni koji bi ipak da se rashlade u gradu tokom dana, mogu da biraju: kupalište za samo 30 odnosno 60 dinara, gradski bazen za duplu cenu, ili stari, dobri brzaci na reci Nišavi - koji su taman po pirotskoj meri - potpuno besplatni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво