Herojima sa Košara spomenice, ordeni ili medalje

Država želi da zahvali herojima Košara, pa bi učesnici bitke za tu karaulu trebalo da dobiju jedno od najviših priznanja – spomenice. Razmatra se mogućnost da svi koji su učestvovali u velikim bitkama na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju priznanja.

U prvoj liniji odbrane, u rejonu karaule Košare, branila se 1999. cela Srbija. Tako tu bitku ukratko vidi jedan od njenih najmlađih učesnika Vojislav Vukašinović.

"Svi učesnici koji su bili na Košarama, da dobiju spomenicu, razbiće one predrasude i sumnje koje smo imali 18 godina da se nismo borili za ono za šta smo mislili da smo se borili: za svetinje, naše majke, sestre, celu Srbiju", kaže Vukašinović.

Osamnaest godina čekan je prvi spomenik Tiboru Cerni, tom prilikom najavljeno je centralno obeležje, ali i dodeljivanje spomenice zaslužnima.

"Glavna namera jeste isticanje imena i ličnosti onih koji su dali život, neko je ostao invalid, neko ko je izgurao borbu, stekli su priznanje od države. Da se oseti posle dužeg vremena da je privilegija služiti svojoj državi", objašnjava generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

"Narod koji ne poštuje sebe i svoje žrtve ne može da se nada da će ga neko drugi poštovati. Ti momci su nas zadužili, svi koji su se borili 1999. su zadužili srpski narod, sećanje mislim da treba da se proširi ne samo na Košare nego i na druge bitke", kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

O tome će odlučivati Kancelarija za odlikovanja predsednika Republike. Do tada najviša javna priznanja u obliku su ordena, medalje i spomenice.

Poslednje su za značajne datume iz naše prošlosti. Dosadašnje svedoče o povlačenju preko Albanije i učešću u Narodnooslobodilačkoj borbi.

"Kada hoćete da nekoga posebno istaknete zbog učestvovanja u borbama, onda vam model ne može biti spomenica, onda morate da govorite o medalji, kojima se beleži žrtva, ne samo činjenica da ste negde bili na nekom mestu", kaže heraldičar Dragomir Acović.

"Svakako da će glas heraldike biti saslušan, ne isključujemo ni takvu mogućnost", kaže Selaković.

Najveća kopnena bitka 1999. vodila se protiv nadmoćnih neprijatelja – terorista OVK, Vojske Albanije i avijacije NATO-a. Naše snage sprečile su njihovo kopneno napredovanje u dubinu Metohijske kotline i platile žrtvu – 108 stradalih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво