Visok nivo bezbednosnih mera na letnjim festivalima

Pored muzičara za sabor u Guči, "Nišvil" i "Birfest" pripremaju se i policajci. Prethodnih godina te manifestacije posećivalo je više stotina hiljada ljudi. Njihovo prisustvo je veliki izazov za organizatore, ali i za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Promocija gradova i običaja, provod i zarada, važni su ciljevi organizatora. Bitan preduslov svega toga jeste bezbednost. Među velikim brojem posetilaca uvek ima pojedinaca koji bi da iskoriste gužvu za krađu, prevaru, prodaju narkotika, obijanje kola, džeparenje.

Posetioci se džeparoša ne plaše jer kako kažu na ovakve festivale ne nose skupe stvari. Telefon više da se zabeleže uspomene, novac samo koliko je neophodno a za sve ostalo tu su bankomati.

Organizatori beogradskog "Bir festa" očekuju pola miliona posetilaca. Kažu da je najvažnije da se svi oni dobro zabave, ne ugrožavajući druge posetioce.

"Time se posebno bavimo. Veoma nam je važno da ljudi budu bezbedni. Veliki broj mladih se pojavljuje na "Bir festu", takođe. Osim pojedinačnih incidenata nikada nemate velike probleme", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Menja se sam način funkcionisanja ulaza i izlaza odnosno postavka zapreka za mase, saobraćajne signalizacije. Ove godine smo uveli i nove mere koje smo već počeli od Nove godine da sprovodimo, a to je postavka još dodatnih džersi barijera kako bismo onemogućili bilo kakav pristup motornim vozilima", kaže Darko Glavaš iz "Beokom" servisa.

O bezbednosti učesnika i posetilaca "Nišvila" brinuće šezdesetak pripadnika dve agencije za obezbeđenje. Kažu da prethodnih godina na toj manifestaciji nije bilo incidenata. Problema nije bilo ni na nedavno završenom "Lavfestu" u Vrnjačkoj Banji.

Organizatori navode da je ove godine o bezbednosti 75.000 posetilaca brinulo 350 do 400 ljudi.

"Uvek imamo stvari koje su zabranjene da se unesu, zabranjeno je takođe staklo. Gledamo da uvek to budu plastične boce ili limenke sve ono što ne može da ugorzi nikoga. Mi prođemo celu lokaciju obeležimo mesta koja su evakuaciona mesta za ne daj bože, da brzo možemo da ispraznimo lokaciju", kaže osnivač "Lavfesta" Marko Vukomanović.

Na manifestacijama na kojima se okuplja veliki broj posetilaca policija kontroliše samo mesto događaja, ali i njegovu bližu okolinu.

"Svakodnevno se vrše bezbednosne procene pored one osnovne koja je početna uvek se dopunjavamo na dnevnom nivou, odnosno kako dobijamo saznanja tako i reagujemo da budemo maksimalno spremni da odgovorimo na sve izazove koji su ispred nas", kaže Dragan Selaković iz Policijske uprave za grad Beograd.

Izazovi su veći ukoliko su gosti pijani. Zato će odlazak sa svakog festivala kontrolisati i saobraćajna policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво