Šta će se otvaranjem "Ikee" promeniti u kulturi življenja u Srbiji?

Posle četvrt veka u Srbiju se vratila "Ikea", u deset sati otvaraju se vrata prve robne kuće. Da li je "Ikea" više od prodavnice nameštaja, odnosno da li će uticati na promene u kulturi življenja u Srbiji, kao što je bio slučaj u drugim evropskim zemljama, posebno istočno-evropskim.

Dolazak "Mekdonaldsa" bio je prva lasta tranzicije, a Srbija se ponosila time da je sletela prvo u Beograd. Da li je onda dolazak "Ikee" poslednja lasta koju smo predugo čekali. Naročito ako znamo da je ta lasta već bila ovde, pa pobegla, pred rat, pre 26 godina.

"Hajde da budemo optimisti pa da verujemo da, uprkos svim tenzijama u regionu, da otvaranje 'Ikee' u Beogradu, pored toga što se probija jedna psihološka granica, možda ipak znači da menadžment 'Ikee' bolje poznaje situaciju i toda neće biti novih dramatičnih potresa u regionu naročito ne onih ratnih", kaže Zoran Panović, novinar.

Može li jedan brend zaista da bude više od robne kuće, preokret za bolji život.

"'Ikea' nije nešto što će promeniti svet i Srbiju, ali imati 'Ikeu' znači biti deo jednoga sveta i sigurno je signal da idemo u nekom boljem pravcu", kaže Panović.

To bi značilo da Srbija postaje obična evropska država, gde vladaju veliki svetski brendovi i gde svi kupuju isto.

"Momenat globalizacije u ovom smilu svakako postoji. E sada, da li će nam kuće malo više ličiti na njihove moguće je, ali zašto bi to moralo da bude po difoltu loše. Možda je to naš način da mi malo živimo prijatnije", kaže Branislava Antović, blogerka.

Mnoge nervira to što se u medijima toliko govori o "Ikei", drugi ne mogu da dočekaju otvaranje. O tome su maštali svaki put kada su morali da putuju u Zagreb ili u Budimpeštu po nameštaj.

"Dolazak ovakvih brendova, dolazak onih koji su priznati i voljeni u svetu je jako bitno, stvara u nama taj osećaj pripadanja. Neko može reći da je to glupavo da je to banalno, ali misli m da je ovom narodu ovde potrebno da se tako oseća. I mislim da ovo ima puno više značaja nego što se u prvi mah čini", kaže Antonovićeva.

I da se vratimo na pitanje sa početka: da li "Ikea" najavljuje kraj tranzicije i čežnje za svetom? Možda i ne, jer neki se već pitaju kada stiže "Starbaks".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво