Tona zagađenih jaja pronađena i u Rumuniji

U Rumuniji je otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.
Jaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Nemačke. Rumunska veterinarsko-zdravstvena služba je objavila da se nijedno od tih jaja nije našlo u prodaji.
 
Holandska policija uhapsila je juče dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo. Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil.
 
Milioni kokošijih jaja su ovih dana povučeni sa polica evropskih supermarketa, a u Holandiji će zbog toga možda biti ubijeno stotine hiljada kokošaka.
 
Tužioci su u saopštenju naveli da su sproveli pretrese na osam lokacija u Holandiji i Belgiji, u okviru kojih su konfiskovali automobile, blokirali bankarske račune i zaplenili nekretnine. Pretresi su sprovedeni na lokacijama povezanim sa firmom Čikfrend, koja je navodno koristila isekticid, kao i kod potencijalnih dobavljača.
 
Fipronil je popularan insekticid za tretiranje kućnih ljubimaca protiv buva i krpelja, ali je zabranjen za upotrebu u prehrambenom lancu. Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim i kaže da samo velike doze tog preparata mogu izazvati oštećenje organa.
 
Hrvatska povlači holandska jaja iz radnji
 
S hrvatskog tržišta iz predostrožnosti se povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.
  • Deks

    11.08.2017 11:06
    Jaja su specifična namirnica, neophodno ih je masovno proizvoditi za zadovoljenje velikog tržišta i zato su veoma podložna ovakvim slučajevima kontaminacije. Pre nekoliko godina bio je slučaj u zapadnoj Evropi zatrovanja dioksinom sada je u pitanju insekticid "fipronil" može se opravdano pretpostaviti da postoji još hemijskih jedinjenja koje laboratorije za kontrolu ispravnosti hrane i ne detektuju. Obično su to sve štetna i potencijalno otrovna jedinjenja koja ne izazivaju primetne efekte kada se unesu u malim količinama kada čovek pojede jedno jaje ali dugotrajnom konzumacijom takvih jaja dolazi do kumuliranja tih materija u organizmu i tek tada nastaju toksični efekti koji mogu biti i kancerogeni. Postavlja se logično pitanje šta je sa našim sistemom bezbednosti hrane i kako to da naše laboratorije nikada nisu otkrile slična zagađenja? Mi imamo "čudnu" proizvodnju jaja koja se obično masovno proizvode na farmama sa kaveznim uzgojem koji je u razvijenom svetu skoro prevaziđen jer se daje prednost humanijem i prirodnijem gajenju na slamnoj prostirci ili na travi. Nije teško zamisliti da je na tim farmama veoma moguće zagađenja ovakvog tipa, ali je dodatni problem što mi imamo mnogo sitnih proizvođača jer se mnogi građani snabdevaju od individualnih proizvođača na pijacama ili direktnom kupovinom. Da li uopšte nadležne laboratorije uzimaju uzorke jaja iz svih izvora na našem tržištu i rade li se pritom precizne analize prisutnosti svih potencijalnih otrovnih materija?
  • Tanja

    11.08.2017 09:24
    JAJA po 4 din
    Stizu Jaja, akcijska cena 4 din
  • Salmonela

    11.08.2017 09:19
    U Srbiji je naravno sve uvek u dozvoljenim merama.

    Pitanje je da li se uopste meri. Srbi jedu sve. Botovi jedu i salmonele kad im vodja da.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet