Poljoprivrednici na mukama posle nevremena u Topolskom kraju

Još se sabira šteta nastala od nevremena koje je zahvatilo Zapadnu Srbiju tokom vikenda. Potrošače brinu cene voća i povrća koje bi mogle da porastu usled nižeg roda, a poljoprivrednike brinu i cena i nadoknada štete. U Topolskom kraju je, na oko 1.700 hektara, stradalo voće, povrće i žitarice. Gradonosni oblaci uništili su zasade jabuka, bresaka, nektarina, grožđa, za koje je već bio ugovoren plasman na inostrano tržište.

Umesto da pakuje breskve za izvoz u Rusiju, Verko Stevanović, preračunava štetu. U 10 hektara pod breskvom i jabukom, uložio je više od 50.000 evra. Samo dan pred berbu, prvoklasni plodovi završili su na na zemlji. Oštećeni su i rodni mladari, što će umanjiti prinos naredne godine.

"Zvali smo sve otkupljivače voća, da jedan deo voća damo, ako budemo mogli. Rekli su, da su prezauzeti, da to voće njih ne interesuje. Mi smo prepušteni sami sebi, to voće će da nam propadne u voćnjacima. Jedino to voće da izbacimo iz voćnjaka, jer će da napravi ogromne bolesti", kaže Verko Stevanović iz Vinče.

Od posledica nevremena, voćari i povrtari, teško će se oporaviti. Od 28.000 stanovnika, 80 odsto živi od poljoprivrede. Mnoge porodice, ostale su bez prihoda, na koji su računale.

"Rod paradajza je bukvalno uništen, možda ostane neki deo, ali to vrlo malo. I ovo što ostane biće treća, četvrta klasa paradajza koja će teško da se proda", objašnjava Gordana Raković iz Belosavaca.

Radiša Dragićević iz Belosavaca kaže da je očekivao prinos do 70 tona.

"Sad od toga nema ništa, praktično je uništen 100 odsto. Na gubitku sam po sadašnjim veleprodajnim cenama između 15.000 i 20.000 evra", ističe Dragićević. 

I ranijih godina, grad je nanosio velike štete Topolskom kraju. To je navelo domaćine da budu savesniji i osiguraju 17 odsto parcela, što je najviše u Srbiji.

"Osigurao sam pet hektara, to je sve uništeno, kad komisija prođe, trebalo bi da se povrati uloženi novac. Osiguranje je bilo fer i korektno do sada, nema razloga da ne bude ni sada. Nisam imao iskustvo sa ovolikom štetom nikada do sada, ovo je 100 odsto", ističe Željko Milovanović iz Vinče.

Samo u Vinči, šteta od grada je oko 200 miliona dinara, u drugim selima još 150 miliona. To je više od polovine ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

Zato apeluju na Ministarstvo poljoprivrede da se krediti domaćina, koji su pretrpeli štetu, reprogramiraju. Inače, u Topoli je pod voćem oko 14.000 hektara. Planirani ovogodišnji izvoz u Rusiju, inosio je 15 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво