Vajati

Najčešće sagrađeni od drveta ili od pletara, a u kraškim predelima i od kamena. Skromno opremljeni, namenjeni za smeštaj tek venčanog para na imanju određene porodice odnosno zadružnog domaćinstva. Takvi objekti malih dimenzija gradili su se u selima gde je živelo srpsko stanovništvo, mada ih srećemo i na drugim područjima. Sledi priča o vajatima.

Iz 14. veka potiče jedan srednjovekovni zakonski dokument koji ne samo da ukazuje na korene iz kojih su nastali vajati već posredno potvrđuje da su u srpskoj srednjovekovnoj državi oženjeni sinovi, braća ili unuci sa porodicama imali izdvojene prostore sa ležištima.
Još je teško reći kada se ta vrsta građevina javlja na našim prostorima, retki su pomeni u zakonskim spomenicima i opisima starih putopisaca, arheološka istraživanja takođe ne daju mnogo podataka o tome, a nalazi su često nedovoljno jasni.

Danas, kada u velikoj meri živimo u stambenim zgradama ili porodičnim kućama, priča o vajatima deluje bajkovito ili gotovo nestvarno. Najstariji poznati opis vajata zabeležio je 1719. godine jedan austrijski poslanik na putu za Carigrad, govoreći o jednom selu iz okoline Pirota:

„Ovde nije običaj da se pojedinci dele od svojih roditelja i familija. Ovde kada se sin oženi pa nema mesta za njega i mladu u očevoj kući, on načini kućerak za sebe, ali opet na očevom imanju... ako ima više sinova svi ostanu kod oca i žive u zadruzi.ˮ
O odnosu vajata prema kući kao stožeru stambenog prostora porodice ili zadruge saznajemo zahvaljujući još jednom zapisu o selima između Morave i Kolubare s kraja 18. veka: „Osim tih kuća su još male izbice, uz kuću, ali u njima jedva mogu naći mesta za ležanje tri čoveka".
Dragocene podatke o vajatima nalazimo i u zapisima Vuka S. Karadžića, putopisca i istraživača Feliksa Kanica, naučnika Jovana Cvijića.

Vajati su se gradili ne samo u Srbiji nego i u Bosni, Slavoniji i drugim krajevima. S tim u vezi, te male građevine ili njima slične dobijale su različite nazive u narodu kao što su: klijet ili klet, zgrada, izba, udžera, kuljer, koliba, trem, košara, polača, zgrada, tronj i drugi.
Dakle, ti nazivi potiču iz slovenskog, latinskog, grčkog, turskog i drugih jezika. Primera radi, „vajat" vodi poreklo iz turskog jezika (ajvat ili ajat). Klijet ili klet pripada slovenskoj govornoj oblasti i označava stanište Vlaha stočara, a korišćen je i u Hercegovini. Trem ili trijem nalazimo u staroslovenskom jeziku, a termin je izveden iz praslovenskog ‒ term. Zgrada je najviše rasprostranjen naziv. Zabeležen je u jugozapadnoj Srbiji, u oblasti stare Raške, u istočnoj i severozapadnoj Bosni.

Vajati-zgrade su manjih dimenzija, građeni na isti način na koji se gradila kuća i drugi objekti u seoskom domaćinstvu. Često je prostor popunjavao samo veći krevet na kome je spavala cela porodica, mada je bilo i onih u kojima se nalazio kovčeg za odeću i razboj. Temeljnija istraživanja koja se odnose na širi kontekst organizacije porodičnog naselja govore o socijalnim i istorijskim aspektima, kao i o tome da su običaji, verovanja i zabrane uticali na raspored objekata u dvorištu. Ostaci starih verovanja o odnosu čoveka prema svetlu i tami, izlasku i zalasku sunca uticali su i na položaj vajata, tako da je njihovo mesto bilo istočno od položaja glavne kuće.

Sa boljim uslovima za život u selu se grade veće i trajnije građevine. Jednoprostorne kolibe dobijaju trem kao sastavni deo, a često se u okviru jednog objekta pod istim krovom grade dve ili tri sobe koje zamenjuju ranije posebno građene zgrade. S tim u vezi, izgradnja vajata je vremenom bila sve ređa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво