"Islamska zajednica Crne Gore spremna da pomogne povratnicima sa ratišta"

Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori apelovao je na muslimane, povratnike s ratišta u Iraku i Siriji, da se jave toj zajednici i rekao da je ona "sposobna i spremna" da pomogne onima koji su pogrešili.

Fejzić je za podgoričku Pobjedu rekao da Islamska država sledi "ideologiju zla" od koje najveću štetu imaju muslimani.

"Kišobran Islamske zajednice u Crnoj Gori dovoljno je veliki da se ispod njega mogu lagodno i komotno osećati svi muslimani sa ovih prostora. Naravno, i povratnici sa ratišta, jer ljudski je pogrešiti, ali je ljudski i iskreno prihvatiti ispružene ruke pomoći koje im se nude", rekao je Fejzić.

Prema medijskim navodima, na ratištima u Siriji i Iraku trenutno je 12 crnogorskih državljana, 10 se do sada vratilo u Crnu Goru, dok je šestoro poginulo ratujući u formacijama Islamske države.

Do sada je jedna osoba uhapšena zbog učešća na ratištu u Siriji po zakonu koji je usvojen pre nekoliko godina i koji strogo kažnjava učešće na stranim ratištima, pružanje logistike, kao i vrbovanje ljudi u te svrhe.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori je rekao da ta zajednica nije komunicirala s povratnicima i njihovim porodicama, kako bi pomogla u njihovoj resocijalizaciji, ali je apelovao na njih da se jave zajednici.

"Radi se o veoma delikatnim stvarima, pa bi se i iz najboljih namera moglo pogrešiti i dodatno povrediti osećaji već povređenih roditelja, braće, sestara, celih familija, pa i samih povratnika. Zato smo vrlo oprezni, ali ja i sada javno apelujem - javite se Islamskoj zajednici", rekao je Fejzić.

Naveo je da je Islamska zajednica "sposobna i spremna da svima pruži svaku vrstu pomoći".

Fejzić je rekao da je Islamska zajednica "s prvim nagoveštajima da se sprema veliko zlo, javno i jasno upozoravala da je celi užas isključivo u interesu nekoga i nečega na globalnom nivou, a potpuno nasuprot interesima svih muslimana na kugli zemaljskoj".

"Sada, kada vidimo užasavajuće posledice takve 'ideologije zla', a za sve to najvišu cenu plaćaju ili će tek da plate upravo muslimani, jasno je, valjda, svima o čemu se radi. Monstrum zvani Islamska država na prostorima Sirije i Iraka više nikome nije potreban i samo je pitanje dana kada će biti potpuno uništen", zaključio je Fejzić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво