Demokratski savez Kosova ne prihvata Pacolijev ultimatum

Rukovodstvo Demokratskog saveza Kosova (DSK) odbacilo je ultimatum koalicionog partnera Bedžeta Pacolija iz Alijanse za novo Kosovo o postizanju sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje i ulasku u koaliciju sa ostalim partijama, za formiranje zajedničke kosovske vlade.

Pacoli je koalicionom partneru pre desetak dana poručio da ukoliko ne dođe do saradnje sa ostalim stranakama, on će se sa svoja četiri poslanika okrenuti koaliciji "PAN", koju čine Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa.

"Ako je neko odlučio da ide, put mu je otvoren", rekao je poslanik DSK Ljumir Abidžiku, nakon sednice rukovodstva te stranke, dodajući da DSK ne prihvata i ne deluje pod logikom ultimatuma.

Abidžiku je podsetio da je predizborna koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, nastupila sa platformom protiv saradnje sa Demokratskom partijom, i taj svoj stav DSK će i dalje negovati.

U DSK-u su uvereni da koalicija "PAN"  ni 24. avgusta neće imati većinu da izabere Kadrija Veselija za predsednika skupštine.

Kosovska skupština još nije konstitisana. Čeka se na izbor predsednika. Kandidata za to mesto može da predloži jedino koalicija "PAN", koja ima 39 poslanika u kosovskoj skupštini. 

Toj koaliciji treba 61 glas za izbor predsednika parlamenta i nove kosovske vlade. Uz podršku Srpske liste, poslanika manjina i četiri predstavnika stranke Bedžeta Pacolija imala bi dovoljno za formiranje centralnih kosovskih institucija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво