Osumnjičeni za veze sa terorizmom vraćeni iz Nemačke u BiH

Amir i Emir Hodžić, državljani Bosne i Hercegovine koje je Nemačka odlučila da protera zbog sumnje da su povezani s islamističkim terorizmom, deportovani su u BiH gde su nakon kratkog saslušanja pušteni na slobodu, ali će biti pod pojačanim nadzorom bezbednosnih službi, potvrdio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Dragan Mektić je rekao da je Nemačka braću Hodžić okarakterisala kao osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, dodajući da njima međutim nije suđeno jer nije bilo konkretnog krivičnog dela.

"Oni su naši državljani i po toj osnovi smo bili u obavezi da ih prihvatimo", naveo je ministar bezbednosti BiH.

Trebalo je da braća Amir i Emir Hodžić u septembru budu deportovani iz Nemačke, ali je nemačka policija odlučila da ubrza ceo postupak pa ih je već u četvrtak stavila na avion i vratila u Sarajevo.

Po sletanju, njih su oko sat vremena saslušavali agenti Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), posle čega su pušteni, prenela je Hina.

Mektić je potvrdio da su bezbednosne agencije u BiH proteklih mesecima blisko sarađivale s kolegama iz Nemačke i da je identifikovana cela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić.

Portal Žurnal.info podsetio je da je iz BiH ranije proterana Egipćanka koju je policija zatekla u kući porodice Hodžić u Sarajevu i za koju se ispostavilo da je nevenčana supruga trećeg brata koji tu stalno živi.

Amir i Emir Hodžić godinama su živeli u Nemačkoj. Tamo je utvrđeno da su u kontaktu s pripadnicima radikalnih grupa.

"Okidač" za policijsku akciju navodno je bila činjenica da su u julu imali kontakt sa pripadnicima Islamske države koji se nalaze u Siriji i da je od njih traženo da izvedu teroristički napad na teritoriji Nemačke.

Amir i Emir su o tome su obavestili trećeg brata Semira, koji živi u Sarajevu, nakon čega se u istragu uključuju i pripadnici SIPA, ali sem pretrage kuće i proterivanja Egipćanke druge mere nisu preduzete.

Nemačka je na osnovu činjenice da su tokom pretresa stana koji su koristili Amir i Emir Hodžić pronađeni brojni dokazi o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi i brzo je doneta odluka da budu proterani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво