Suše se četinari na Zlataru

U opštini Nova Varoš, gde je skoro polovina teritorije pokrivena šumom, poslednjih godina ekstremne suše i insekti uzimaju veliki danak. Uprkos svim merama prevencije i sanacije, na obroncima Zlatara i Murtenice i dalje se suši na stotine hektara zimzelenih šuma.

U početku tu i tamo, tek po koje osušeno stablo nije nagoveštavalo ozbiljnije posledice, ali je  bolest  sada  vidljiva gotovo svuda, i na privatnim i na državnim parcelama mladih i stoletnih četinarskih šuma.

"Imam šume oko tri ektara i počelo je da se suši, tek, nije ranije. Sve  se dalje suši i okolina i proširuje se na ektare, ovo je daleko od one šume 2-3 kilometra, ali opet se suši i ovde prelazi", kaže Vlajko Džekulić, Trudovo.

Od ekstremnih suša, koje su, po rečima stručnjaka, pre nekoliko godine prouzrokovale najpre  fiziološko iznurivanje stabala, a potom gljivična oboljenja i pojavu potkornjaka, u novovaroškim šumama, redovno se sprovode sanacija i prevencija.

"Posledice ovogodišnje suše biće naknadno vidljive. Ono, mi što radimo je sve da se spreče posledice širenja zaraze", kaže Miloš Leković, šumar.

"Direktna intervencija je uklanjanje svih tih stabala iz šuma, vrši se i hemijsko tretiranje posečenih stabala, panjeva", kaže Aleksandar Šalipur, šef Sumske uprave Nova Varoš.

Kroz plansku, sanitarnu seču, ovde se  godišnje, prosečno ukloni od sedam do deset hiljada metara kubnih, obolelih stabala.

U ovom, jednom od žarišta obolelih bolesnih šuma, osim obeležavanja stabala, gotovo da ništa nije preduzeto. Problem je višedecenijski sudski spor oko vlasništva desetinak hektara šuma zbog čega u njima nije dozvoljena nikakva pa ni ona sanitarna seča.

"Mi ne ulazimo u krajnji ishod spora, da li će to ostati državna  imovina ili će to biti vraćeno privatnim privatnim, fizičkim licima koja  potražuju, ne ulazim u to. Zakon i njih tera na čišćenje odnosno  spečavanje zaraznih bolesti, ali samo ovaj status, gde niko ne gazduje,  je faktički najgori", kaže Aleksandar Šalipur, šef šumske uprave Nova Varoš.

I mada, je zbog sprovedenih mera, sušenje šuma trenutno u stagnaciji, do razrešenja sudskog spora, posao je uzaludan, jer je za sada ničija ili šuma u vlasništvu potkornjaka, i dalje  potencijalna opasnost za za borove, smrče i jele u ovom kraju.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво