Obeštećenje zbog oduzete imovine od sledeće godine

Obeštećenje građana kojima je oduzeta imovina, a procenjuje se da ih je oko 20.000, koja ne može da se vrati naturalno, trebalo bi da počne sledeće godine i to preko državnih obveznica. Za ceo postupak obezbeđene su dve milijarde evra.

Agrarna reforma, nacionalizacija, konfiskacija – prvi put su oduzele imovinu od njenih vlasnika. Na neki način, drugi put uzeta je kada je privatizovana. U slučaju kada su stanovi i poslovni objekti otkupljeni ili srušeni, sledi obeštećenje.

"Ako pogledate ono što ja potražujem, BIP na Mostaru – pet hektara, 'Stari mlin' pored 'Bigza' – hektar, 'Moja banka' – to je sada turska ambasada. Ja bih voleo da imam mogućnost da govorimo o tržišnim vrednostima, ne arbitrarnim, birokratskim procenama", navodi Bogdan Veljković, predsednik Udruženja građana za povratak oduzete imovine Beograd.

Već nekoliko godina sa Poreskom upravom procenjuje se imovina. Maksimalno, vlasnik će moći da dobije 500.000 evra. A koliko će ko dobiti – proizvod je osnovice obeštećenja i koeficijenta koji tek treba da se utvrdi. I time su vlasnici nezadovoljni.

"U okviru ekonomske mogućnosti države, Srbija ima najbolju restituciju. Evo, zapadnoevropske zemlje, možete njih da uzmete, tamo su bile česte nacionalizacije i konfiskacije, doduše ne ideološkog tipa. Ali posle rata, recimo, u Francuskoj je bilo, vlasnici velikih kompanija nisu uspeli da povrate svoju imovinu, jer je njihov Vrhovni sud rekao da je oduzimanje bilo u skladu sa tadašnjim propisima", kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Agencija za restituciju do kraja septembra poslaće Vladi procenu imovine koja ne može da se vrati.

"Država će izdati obveznice koje će dospevati na rok od 12 godina sa kamatom od dva odsto godišnje. Prva obveznica treba da dospe u decembru 2018. godine", objašnjava Sekulić.

Dok se čeka početak obeštećenja, naturalno vraćanje imovine je u završnoj fazi. Od podnetih gotovo 77.000 zahteva, više od 60 odsto je rešeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво