И Малта одбила брод антимигрантске организације

ВАЛЕТА: Малтешке власти саопштиле су да брод "Си стар", који је унајмила крајње десничарска организација "Дифенд Јуроп" ("Одбранимо Европу"), није добродошао у тој острвској земљи, што је изазвало гневну реакцију те групе, која води кампању против имиграције.
EPA/LINO AZZOPARDI
Фото: EPA/LINO AZZOPARDI

Називајући став Малте "историјском срамотом", посада брода саопштила је да јој није дозвољен приступ луци, као и да је одбијен њен захтев да на брод буде достављена вода, пренео је АФП.
"Док се терористима "Исламске државе" без икаквих проблема пружа добродошлица приликом повратка у Европу, патриотским активистима онемогућено је да приступе властитом континенту", навела је та организација у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама.

Портпарол малтешке владе рекао је да брод није захтевао да уплови у пристаниште на Малти, додајући да би такав захтев био одбијен.
"Они су овде хтели да купе услуге. Ни у једном тренутку није било никакве ванредне ситуације", изјавио је портпарол за АФП.
"Не желимо да будемо довођени у везу са тим бродом и нисмо хтели да доплови до наше обале јер се противимо свему што он представља", рекао је тај званичник.

Брод је изнајмљен за патролирање водама у близини Либије, како би неке од миграната који у чамцима крену ка Италији враћао у Либију, а на том задатку провео је мање од недељу дана.
Током своје краткотрајне мисије, која је окончана у четвртак увече, брод је наишао на сличан пријем у лукама у Грчкој, Италији и Тунису.

Потез малтешке владе левог центра заједничким саопштењем поздравиле су локалне невладине организације, наводећи да он шаље "јасну поруку против политике мржње и екстремизма", наводи АФП.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести