U Bostonu 33 uhapšenih zbog nereda na antirasističkom skupu 1Foto: EPA/ MATTHEW HEALEY

Prema proceni bostonske policije, oko 40.000 osoba okupilo se na jučerašnjem protestu protiv rasizma i ekstremne desnice, a ukupno 33 osobe uhapšene su zbog manjih sukoba sa snagama reda.

Kako prenosi Hina, demonstranti su se okupili u centru grada kako bi omeli skup konzervativaca bliskih krajnjoj desnici koji je zvanično trebalo da bude organizovan kako bi se branila „sloboda izražavanja“, što je postao simbol rasističkog govora.

Da bi se izbegle scene nasilja iz Šarlotsvilu od prošle nedelje, koje su šokirale Ameriku, angažovano je više od 500 policajaca kako bi se razdvojile dve suprostavljene grupe. Na skupu konzervativaca, međutim, skupilo se tek nekoliko desetina osoba, a govornici se nisu mogli ni čuti zbog buke koju su stvarali demosntranti pa je čitav događaj bio završen sat vremena pre predviđenog roka.

Demonstranti su okupljenim konzervativcima vikali „stidite se“ i „idite kući“ i povremeno na njih bacali plastične boce.

„Bilo je malo sukoba, ali 99,9 odsto ljudi koji su se okupili tamo su bili iz ispravnih razloga“, rekao je policijski zvaničnik Vilijam Evans.

„Oni drugi su čuli našu poruku jasno i glasno: Boston neće tolerisati mržnju. Mislim da će dobro razmisliti pre nego što opet dođu ovamo“, rekao je 58-godišnji aktivista Oven Toni koji je učestvovao u antirasističkom protest, prenosi Hina.

„Mislim da su se razišli ranije jer su se uplašili našeg broja“, dodala je 22-godišnja Karla Venegas.

Demonstrante u Bostonu u subotu je pohvalio i predsednik Donald Tramp koji je putem Tvitera napisao:

„Želeo bih da pohvalim demonstrante u Bostonu koji su ustali protiv zatucanosti i mržnje. Naša će se zemlja uskoro ponovno ujediniti! Naša je zemlja decenijama bila podeljena. Ponekad morate protestovati da bi ste ozdravili i mi ćemo ozdraviti i biti jači nego ikada ranije!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari