ALO: Prepisao doktorat, pa lažno optužio Malog za plagijat!

20. 08. 2017. u 12:41

Tviteraš lažno optužio gradonačelnika Beograda Sinušu Malog da je plagirao doktorat, a sam je prepisao svoj

АЛО: Преписао докторат, па лажно оптужио Малог за плагијат!

Siniša Mali / Foto Arhiva VN

U danu kada je u Srbiji konačno otvorena „Ikea“, posle decenija agonije kroz koju je ova kompanija prošla jer neki koji su vodili grad i državu nisu želeli ili znali da otvore vrata investitorima, korisnici Tvitera su od Raše Karapandže, anonimnog „intelektualca“ željnog slave, kako prenosi Alo, mogli da pročitaju sledeći komentar: „Da li rukovodstvo ‚Ikee‘ zna da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat – ili im nije važno što pričaju i sastaju se sa lopovima?”

U zemlji kojoj je svaka investicija preko potrebna i gde je u tu svrhu neophodna podrška i saradnja svih mi ne znamo šta ćemo od Statlera i Valdorfa (sigurno znate ona dva matorca iz „Mapetovaca“, koji su zaduženi da krituju sve i svakog), a iz prethodne objave na Tviteru jasno je da je pomenuti „intelektualac” opsednut gradonačelnikom.

Kako se ova informacija ne bi zadržala na nivou tvitovanja, „Alo!” je uložio napor da ispita status naučnih radova i Siniše Malog, ali i cenjenog tviteraša Karapandže, te smo u tu svrhu tražili pomoć relevantnih pripadnika akademske zajednice. Istražujući aferu „plagijat Siniše Malog“, utvrdili smo da je njegov naučni tekst objavljen u Poljskoj u određenoj naučnoj ustanovi bio privremeno nedostupan, i to upravo zbog opširnog dopisa dotičnog tviteraša. Od toga je, setimo se, nastala afera kojom se bavio čitav nevladin sektor, peščanik, i ostali mapetovci. Ispitali smo i neposredno utvrdili da je gradonačelnik kraćim dopisom obrazložio neosnovanost tvrdnji i fakultet iz Poljske je uz izvinjenja vratio navedeni tekst na internet sajt. Dakle, o tome nije odlučivao nijedan domaći organ (napominjemo to jer bi sigurno bilo komentara da vlast utiče na odluke organa), već organ u Poljskoj, članici Evropske unije. Zanimljiv je i podatak da je tviteraš, nakon što je poljski fakultet vratio rad gradonačelnika na internet stranicu, pisao fakultetu i insistirao da ukinu tekst. Fakultet to nije učinio, te je time potvrđena autentičnost rada Siniše Malog.

Sa druge strane, pitali smo stručnjake iz oblasti iz koje je tviteraš doktorirao o njegovom doktoratu i dobili smo sledeći odgovor:

- Tviteraš je ukoričio svoja tri članka i taj zbornik koji sadrži tri eseja nazvao doktoratom. Zbornik radova, odnosno „doktorat“ ima 98 strana. I sam naslov tog „doktorskog rada“ govori u prilog tome - „Tri eseja iz finansijske ekonomije“. U jednom od ta tri eseja je koautor njegov mentor. A od ukupno tri eseja dva su već objavljena kao tuđa koautorska dela. Zanimljivo je da tviteraš čak i sam priznaje da je plagijator, s obzirom na to da u predgovoru rada priznaje da su dva eseja već objavljena kao tuđa dela - kaže izvor „Alo!”.

Iako se u politici često ne biraju sredstva, ipak moramo da se zapitamo kako neko može da bude toliki licemer i da neosnovano napada gradonačelnika za nešto što je upravo on uradio? Neko ko je sam priznao da je plagijator! „Alo!” poziva gospodina Karapandžu da na svom Tviter profilu objavi svoj doktorski rad, pa da njegovi prijatelji tviteraši, kao i stručna javnost, mogu da se upoznaju sa tim remek-delom. Ono što je jedino ostalo nejasno u ovoj priči jeste zašto se gradonačelnik do sada nije izjašnjavao i tako pokušao da informiše javnost o ovim bitnim činjenicama. Saglasni smo da su važni rezultati ove gradske vlasti, o kojima jesmo informisani, ali smatramo da je važno i da javnost ne bude pogrešno informisana tvitovima anonimca željnog pažnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije