Oranicama nedostaju kalcijum i fosfor

J. Novaković

20. 08. 2017. u 18:04

Poljoprivredna laboratorija u Mladenovcu ispitala oko 3.500 uzoraka zemljišta sa sedam gradskih opština. Stručnjaci daju besplatne preporuke za setvu žitarica i sadnju voća

Ораницама недостају калцијум и фосфор

Violeta Veličković sa uzorcima

KRVNA slika oko 3.500 parcela u prestonici pokazala je da je blizu 90 odsto njih siromašno kalcijumom i fosforom. Ovo su rezultati analiza zemljišta laboratorije Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Mladenovcu (PSSS), koja pokriva sedam prestoničkih opština. Stručnjaci na osnovu ovih ispitivanja savetuju zemljoradnike kako da osnaže "imunitet" njiva i voćnjaka da bi posadili ono što žele.

Zaposleni u ovoj službi su "zagrebali" ispod površine i sa propisanih dubina uzeli materijal. Izveštaji su pokazali da je zemljište uglavnom kiselo i da mu nedostaje fosfor.

- U prvom slučaju, nije dovoljno da se samo stavi đubrivo, nego da se doda od tri do pet tona krečnjaka po hektaru - objašnjava Violeta Veličković, šef laboratorije i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo iz pomenute službe. - U drugom slučaju potrebno je da se baci đubrivo sa većom količinom fosfora.

Prema njenim rečima, oporavak zemlje ne može biti ekspresan. "Lečenje" traje.

- Ne može da se popravi ili pokvari zemlja u prvoj godini, ali može da se poboljša njena struktura - dodaje naša sagovornica za "Novosti".

Ona napominje da se posle testiranja poljoprivrednicima šalju preporuke na kućnu adresu, kojima se obaveštavaju šta da primene od preparata i koje drvo ili biljku da posade.

Naučnici su, ovako, postali desna ruka seljacima. Oni ne moraju da se premišljaju šta da poseju da bude dobar rod, već da pogledaju "krvnu sliku" imanja, pa prionu na rad u polju.

Pre nego što se konsultuju sa ekspertima, ratari i voćari mogu da naprave okviran plan na osnovu onoga što važi od starina.

- Kosmajski kraj je poznat po voću - kaže naša sagovornica. - Tamo važi "trend" loze, breskve, višnje, oraha. Na ravnim površinama uspevaju žitarice i krmno bilje.

Usluge PSSS su besplatne za one koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, a oni koji nemaju, platiće 2.500 dinara.

* Violeta Veličković sa uzorcima


- Ovu agro-hemijsku analizu neophodno je priložiti uz ostalu dokumentaciju za dobijanje državnih subvencija za podizanje zasada voća i ratarskih kultura - ističe Veličkovićeva.


BAŠTE I PLASTENICI

PSSS je ispitivao u uzorcima PH vrednost, količinu azota, fosfora, kalijuma, humusa, kalcijum-karbonata i vlažnost. Bašte i plastenici su imali dobre rezultate.

* Do rezultata proverenim metodama


OD SOPOTA DO ČUKARICE

SLUŽBA u Mladenovcu nadležna je za obradive površine u ovoj lokalnoj samoupravi, Sopotu, Barajevu, Lazarevcu, Voždovcu, Rakovici i Čukarici. Prema rečima Veličkovićeve, na teritoriji prestonice ima uglavnom gajnjača i smonica, glinovite zemlje teške za obradu koja uz pomoć istraživanja može da se pretvori u mrvičastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije