Ruski bombarderi letjeli blizu Južne Koreje

Nije poznato koliko aviona je učestvovalo u letu (EPA)

Ruski strateški bombarderi sposobni da nose nuklearno naoružanje preletjeli su preko Tihog okeana, Japanskog, Žutog i Istočnog kineskog mora, zbog čega su se našli pod pratnjom lovaca zračnih snaga Japana i Južne Koreje, javlja Reuters.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su bombarderi Tupoljev-95MS letjeli preko neutralnih voda, zajedno sa ruskim lovcima Suhoj-35s i avionima za rano upozorenje A-50.

Ministarstvo nije istaklo ukupan broj aviona koji su učestvovali u, kako se navodi, planiranom letu, a vrijeme i razlog izvođenja ove misije također nisu saopćeni, prenosi Reuters.

Rastu napetosti

Bombarderi su u zraku izvršili operaciju dolijevanja goriva, a tokom dijela leta bili su pod pratnjom južnokorejskih i japanskih lovaca, stoji u saopćenju.

Rusija, koja u malom dijelu graniči sa Sjevernom Korejom, u više navrata je izrazila zabrinutost zbog rastućih napetosti na Korejskom poluotoku izazvanih sjevernokorejskim nuklearnim raketnim programom.

Također, Rusija je iznijela i pritužbe zbog planova Japana da na svom tlu rasporedi američke sisteme za odbranu od raketnih napada, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije