Linkovi

Studenti u strahu od ponovnog nasilja u Šarlotsvilu


Protesti protiv neonacista i rasista u Šarlotsvilu, 12. avgusta 2017.
Protesti protiv neonacista i rasista u Šarlotsvilu, 12. avgusta 2017.

Studenti Univerziteta u Virdžiniji polako pristižu u kamp u Šarlotsvilu I pripremaju se za jesenji semestar. Niko od njih nije mogao ni da pretpostavi da će se njihov univerzitet naći u vestima širom sveta, zbog nasilnih protesta koji su kulminirali smrću Heder Hajer – devojke koja je protestovala protiv rasizma. Studenti I njihovi roditelji su šokirani, ali, kako kažu za Glas Amerike I odlučni da univerzitetski kampus I Šarlotsvil održe bezbednim.

Nasilje u Šarlotsvilu šokiralo je naciju, ali I uplašilo studente Univerziteta u Virdžiniji. Studenti iz manjinskih zajednica, poput Malie Velentajn, posebno su zabrinuti.

“Fizičko nasilje koje sam videla je zastrašujuće.”

Ipak, Univerzitet uverava studente iz manjinskih zajednica da nemaju čega da se plaše. Jusuf Beig, brucoš iz Hjustona u Teksasu, je musliman.

Tokom cele nedelje sam dobijao mejlove sa svih odeljenja univerziteta u kojima kažu da ne podržavaju ovo što se dogodilo.”

Njegova majka, koja ga je dopratila do Šarlotsvila, veoma je razočarana time što se nasilje dogodilo u gradu za koji je verovala da je miran I tih.

Veoma je tužno I zastrašujuće što takve stvari I dalje mogu da se dogode u Americi.”, kaže Humera Hašimi.

Uprkos tome, odustajanje od jednog od najboljih državnih univerziteta u Americi nije bila opcija.

Malia se mnogo trudila da bi stigla do Univerziteta Virdžinije I zato zaslužuje priliku da pohađa ono što želi. Na ovaj univerzitet nije lako ući I nisam hteo to da joj oduzmem zbog toga što sam previse zabrinut. “, kaže otac Malie Valentajn.

Svi se nadaju da su nasilni protesti izolovan incident koji se neće ponoviti.

Iako su ovi događaji užasni, oni su pokrenuli dijalog o tome šta političari treba da rade, šta je prihvatljivo, a šta ne I kako se protiv toga boriti.”, kaže Jusuf Beig.

Beig kaže da su nakon terorističkih napada 11. septembra muslimani u Americi žigosani, ali da se to vremenom promenilo. Ipak, sada se boje novog talasa netolerancije. Stanovnik Šarlotsvila Kejzir Kan dospeo je u javnost kada je kritikovao tada predseničkog kandidata Donalda Trampa zbog predloga zabrane putovanja za muslimane. A Kanov sin je stradao kao američki vojnik u Iraku.

"Moj sin,kapetan Humajun Kan, je sin Univerziteta u Virdžiniji. Tu je studirao, spremao se, naučio osnovne principe o demokratiji, ustavu…Baš u ovom, blagoslovenom gradu, na ovom Univerzitetu.

Kan želi da podseti Amerikance da ima smisla boriti se za vrednosti na kojima počivaju SAD – slobodu, demokratiju I jednaka prava za sve.

XS
SM
MD
LG