Linkovi

Mekalister u Srbiji: O EU, Kosovu, dijalogu sa Prištinom


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister (arhivska fotografija)
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister (arhivska fotografija)

U dvodnevnu posetu Beogradu doputovao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je odmah po dolasku imao niz susreta - kako sa najvišim predstavnicima vlasti, tako i sa liderima parlamentarne opozicije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister sastao se sa najvišim državnim zvaničnicima - sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je razgovarao o evropskom putu, unutrašnjem dijalogu o Kosovu i napretku razgovora sa Prištinom, ali i o odnosima u regionu i onome što Srbija treba da uradi kako bi se ubrzao proces evrointegracija.

Kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, Vučić je upoznao Mekalistera o toku i planovima za sprovođenje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i načinima za formalizaciju procesa, a razmenjeni su stavovi o poštovanju i sporovođenju principa vladavine prava i medijskih sloboda.

Premijerka Ana Brnabić je u razgovoru sa Mekalisterom istakla da Srbija, zahvaljujući uspešnim ekonomskim i političkim reformama, nastavlja sigurnim putem ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ona je poručila da ispunjavanje obaveza neophodnih za otvaranje pristupnih poglavlja za Srbiju ne znači proces štikliranja stavki, kao i da se napredak ne meri na osnovu broja otvorenih pregovaračkih poglavlja, već na osnovu broja novih radnih mesta i unapređenja svakodnevnog života građana.

Na sastanku sa predstavnicima parlamentarnog Odbora za evropske integracije Mekalister je ocenio da je u prethodnim godinama Srbija postigla značajne rezultate što se tiče usvajanja evropskih vrednosti, ali da dosta toga tek predstoji

"Moj izveštaj o Srbiji, koji je usvojen pre letnje pauze u Evropskom parlamerntu sa velikom većinom, je pokazao da postoji široka podrška Srbiji u Evropskom parlamentu da nastavi evropski put i put ka članstvu u EU."

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak je izjavio da je postignut visok stepen razumevanja oko napora Skupštine Srbije da da svoj pun doprinos evropskim integracijama Srbije.

"Moram da podvučem da su svi članovi Odbora koji su uzeli učešća u diskusiji, bez obzira da li su iz opozizije, ili iz parlamentarne većine, dosta sinhrono govorili o važnosti i značaju evropskih integracija za budućnost Srbije, i moram da kažem da je gospodin Mekalister pokazao veliko razumevanje za naše napore."

Evropski zvaničnik se sastao i sa predstavnicima proevropskih opozicionih partija, koji su izjavili da je demokratija u Srbiji urušena i da nisu tačne tvrdnje vlasti da Srbija ekonomski napreduje.

Sastanku sa Dejvidom Mekalisterom su prisustvovali predsednik DS-a Dragan Šutanovac, lider SDS-a Boris Tadić, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

XS
SM
MD
LG