БиХ: Надница за исламисте — за бурку 100, а за џихад 300 евра

CC0 / Pixabay / Сарајево
Сарајево - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић рекао је да радикалне исламистичке групе из Саудијске Арабије месечно исплаћују по 300 евра појединцима у БиХ који потпишу уговор о томе да ће се одазвати позиву на џихад, без обзира на то у којем се делу света води такозвана „света борба“.

„Саудијске невладине организације као што су ’Харамејн‘, ’Беневоленс интернешенел‘ и ’Таибах‘, које се већ годинама налазе на црним листама Савета безбједности УН због повезаности са тероризмом, главни су финансијери радикализације Бошњака у БиХ“, каже Галијашевић.

Хапшење исламиста, Босна - Sputnik Србија
ДАЕШ прешао Дрину: Муџахедини од Дејтона чекају напад на Србе

Галијашевић каже да ове групе месечно плаћају по 100 евра женама у БиХ које прихвате да цело тело покрију по строгим шеријатским правилима.

„Иста новчана сума плаћа се и бошњачким мушкарцима који пристану да пуштају дуге вехабијске браде, а уколико цела породица пређе на практиковање радикалне верзије ислама, за то се добија додатни месечни бонус од 200 евра“, рекао је Галијашевић за „Еуроблиц“.

Он каже да је свима који живе у Федерацији БиХ већ дуго познат овај ценовник, додајући да је то јавна тајна у свим већим градовима. Галијашевић је рекао да је тачна недавна изјава аустријског министра спољних послова Себастијана Курца да се у Сарајеву женама плаћа да потпуно покривене излазе на улицу.

Социолог религије из Тузле Мехмедалија Нухић рекао је да лично познаје велики број донедавних бошњачких атеиста или следбеника умерене бошњачке верзије ислама који су добили новац за „много чвршће повезивање са Алахом“.

Нухић наводи да је посебно занимљив случај жене која је од модерно одевене особе почела да излази у град потпуно покривена.

„Ствари су се промениле када је из неких разлога неколико месеци престала да јој стиже новчана уплата, после чега је поново почела да се одева модерно“, каже Нухић.

 

Извор: Искра

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала