Linkovi

Uskoro Zakon o rodnoj ravnopravnosti i promene Zakona o zabrani diskriminacije


Na putu ka Evropskoj uniji, Srbiju očekuju, između ostalog, promene pravnih regulativa koje se bave pitanjima ravnopravnosti polova i zabrani diskriminacije. U želji da se izgradi pravednije i ravnopravnije društvu i da se Srbija prihvati i primeni standarde koji važe u evropskoj pordici naroda, nadležne institucije najavile su promene zakona o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, rekao je u četvrtak da je pripremljeni Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti dokaz spremnosti Srbije da zakonski uredi pitanja zaštite žena, njihove jednake šanse za posao i pune ravnopravnosti s muškarcima.

"Ovo je nastavak borbe za veća prava žena u našem društvu", naveo je Omerović u pisanoj izjavi i dodao da Srbija pokazuje privrženost i odlučnost da se ženama obezbede jednaka prava s muškarcima.

Omerović je kazao da je uvođenje nacionalnog SOS telefona prvi korak ka rešavanju nasilja nad ženama, a da je najznačajnije to što će novi zakon uvesti kvote za učešće žena od najmanje 40 odsto u političkom životu, veće zapošljavanje žena i uživanje svih prava tokom odsustva zbog trudnoće i porodiljskog odsustva.

Ocenio je da je će taj zakon ostati samo "spisak lepih želja" ako se problemi rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja ne uvedu u obrazovni sistem i ako se ne bude dovoljno ulagalo u sigurne kuće i prihvatilišta za pomoć žrtava seksualnog nasilja u kriznim centrima.

"Da bi ovaj zakon i još neki koji tretiraju oblast zaštite ljudskih prava profunkcionisao, neophodno je da se do kraja godine donese i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći", rekao je Omerović.

Ženska platforma: Zašto zakon kasni?

Ovoj izjavi predsednika skupštinskog odbora koji se bavi ljudskim pravima i ravnopravnosti, prethodio je poziv grupacije koja okuplja aktivistkinje nevladinih organizacija, političarke i ekspertkinje – Ženske platforme za razvoj Srbije – da se što hitnije donese Zakone o rodnoj ravnopravnosti. Podsetile su na brojna obećanja Vlade, Koordinacionog tela i resornih ministarstava da će rodna ravnopravnost, smanjenje nasilja nad ženama i položaj žena u Srbiji biti prioritetne oblasti delovanja. „Podsećamo da je ovo jedan od ključnih antidiskriminacionih zakona koji treba da pruži osnovu daljem sistemskom delovanju države na unapređenju rodne ravnopravnosti i smanjenju diskriminacije prema ženama“, kaže se u saopštenju.

Izradi nacrta zakona prethodile su kvalitetne i brojne konsultacije sa ženskim organizacijama, ekspertkinjama i predstavnicima nezavisnih i institucija u javnom sektoru, i zajednički angažman Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ženske platforme u radu na Zakonu, tvrde u Platformi. Dobijeno je pozitivno mišljenje najvećeg broja Ministarstava, i sugestije pojednih Ministarstava su uzete u obzir, podsećaju u Ženskoj platformi. „Zbog svega toga, iznenađuju nas najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se proces donošenja zakona vrati na sam početak, u radnu grupu za pisanje zakona!“

Smatramo, nastavljaju, da je situacija sada već kritična i da postoji realna opasnost da će se, daljim odlaganjem, derogirati ne samo namere novog zakona, već i efekti implementacije sadašnjih rešenja. Vraćanje procesa unazad smatramo neodgovornim i nepotrebnim.

Ženska platforma podsetila je i na nedavne slučajeve ubistava žena, zabrinutost javnosti, kao i jasno „prepoznavanje da je do toga došlo upravo zbog neadekvatnog reagovanja insitutucija i primena politika iz ove oblasti“.

„Upravo zato Zakon o rodnoj ravnopravnosti mora biti jedan od prioritetno usvojenih zakona, kako bi se na sistemski način i kroz instutucije sisitema kontinuirano i efikasno rešavala pitanja od ključne važnost za živote žena i muškaraca u našoj zemlji“, poručuju iz Ženske platforme i traže da Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti uđe što pre u proceduru za donošenje zakona.

Ministar i poverenica razgovarali o izmenama Zakona o zabrani diskriminacije

A o temi zabrane diskriminacije i zakonskim okvirima u četvrtak su razgovarali i ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Zoran Đorđević, i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Oni su najavili da bi Zakon o zabrani diskriminacije trebalo uskoro da bude promenjen i usklađen sa evropskim standardima.

Kako se navodi u saopštenju, izmenama tog zakona, čije se usvajanje očekuje u novembru, značajno će biti unapređen okvir za zaštitu građana od diskriminacije.

Takođe je razgovarano o unapređenju položaja marginalizovanih grupa, uključujući Rome i osobe sa invaliditetom, čije pritužbe najviše stižu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je pozdravila formiranje novog Sektora za antidiskriminaciju i unapređenje rodne ravnopravnosti u okviru Ministarstva za rad i rekla da to prestavlja sistemski pristup u rešavanju tog pitanja.

Đorđević je rekao da takav način saradnje najbitniji zbog trajnog rešavanja položaja najosetljivijih društvenih grupa.

Razgovarano je i o pripremi neophodnih programa obuke za unapređenje znanja i veština zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako bi stručni radnici što bolje odgovorili na izazove koji su pred njima, posebno kada je reč o diskriminaciji i nasilju.

XS
SM
MD
LG