Tito zauvek proteran iz Zagreba: Pala odluka, Trg više neće nositi njegovo ime!

Nakon glasanja, Andrija Mikulić, koji je predsedao Skupštinom, rekao je: "Ovim je Trg maršala Tita otišao u istoriju, a nadam se da će tamo i ostati"

  • 59

Trg maršala Tita otišao je zauvek u istoriju. Nakon 16 sati zasedanja, odbornici grada Zagreba odlučili su da je 71 godina Titovog imena na jednom od najlepših zagrebačkih trgova bilo dovoljno. Sad je vreme da Josipa Broza zameni Republika Hrvatska. Upravo tako zvaće se trg kod Hrvatskog narodnog pozorišta.

Ploča sa nazivom Trg maršala Tita pronađena u kontejneru u Zagrebu (FOTO)

Ploče s Brozovim imenom, koje će se skinuti, sačuvaće se u Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom istorijskom muzeju.

Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba većinom od 29 glasova izglasali su predlog o promeni imena Trga maršala Tita. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da ovo nije glasanje protiv antifašizma, nego protiv komunizma.

Nakon glasanja, Andrija Mikulić, koji je predsedao Skupštinom, rekao je: "Ovim je Trg maršala Tita otišao u istoriju, a nadam se da će tamo i ostati".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    1. septembar 2017 | 08:54

    Istorijske činjenice bili su austrijska konjušarnica posle prvog svetskog rata kralj Petar ih je oslobodio od austrijskog ropstva, u drugom svetskom ratu dočekuju nemce cvećem i intezivno saradjuju sa nacistima, Ante Pavelić dalmaciju i istru poklanja italijanima, 1945 preko noći postaju partizani i borci protiv nacista uz pomoć maršala Tita crveno armejci kreću u oslobodjenje i pazite sad maršal Tito moli Ruse da idu preko Madjarske ka Berlinu umesto preko Hrvatske kuda je logičnije bilo crveno armejci oslobadjaju i partizani (srbi) oslobadjaju sve teritorije ustaše beže genocid jasenovac gradiška stara i ostala stratišta srba se zaboravljaju i niko ne sme da ih pomene, hrvatima daje drzavu veću nego Ante Pavelić i oni sad brišu njegovo ime.

  • Pepa

    1. septembar 2017 | 06:41

    Zajedno sa njima jurisao u sklopu Austrijske vojske na Srbiju u prvom svetskom ratu. Jedva izvukao zivu glavu , ali je zato sve sto je zacrtao ostvario u miru. Sa ustasama sklapao zvanicne sporazume tokom rata, unistavao kulturno, versko I nacionalno nasledje Srbije na ustrb snaznijih okolnih republika, rasturio Srbiju uvodjenjem pokrajina, planskim naseljavanjem, unistio intelektualnu elitu, naslednike onih koji su od Beograda stvarali imidz malog Pariza, doveo svoje nepismene poslusnike na sve jace poluge vlasti, podelio kuce po Dedinju, a oni lupali plocice da se koze ne bi klizale. E moja Srbijo, sta si prezivela dobo da jos postojis.

  • Srp i čekić

    1. septembar 2017 | 07:28

    Josip Broz Tito, Karadjordjevo 1971g: Prije će Sava poteći uzvodno nego što će hrvati dobiti državu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA