POČINJE ŠKOLSKA GODINA: Skraćeni časovi i novi predmeti

I. MIĆEVIĆ

01. 09. 2017. u 08:00

Za oko 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola počinje školska godina. Za petake obavezna informatika, zdravstveno i preduzetništvo

ПОЧИЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА: Скраћени часови и нови предмети

Foto D.Dozet

U ovoj školskoj godini najviše novina očekuje učenike petog razreda - obavezni časovi informatike, fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će učiti na časovima tehničkog i tehnologije. Novost su i elektronski dnevnici, koje će se već od danas primenjivati oko 70 škola, a do polugodišta će ih uvesti 200 škola obuhvaćenih projektom e-prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je juče da su škole spremne za nastavu informatike, da je obezbeđen internet, kao i kompjuteri za najveći broj škola. U proceduri je nabavka još 4.700 računara, 2.000 neispravnih je popravljeno, a postoji još oko 800.000 evra raspoloživih za dodatnu nabavku opreme. Angažovano je 40 servisera širom Srbije, a svaki će održavati školske računarske mreže na nivou svoje školske uprave.

- Informatika i računarstvo naučiće osnovce da počnu da razmišljaju analitički - rekla je premijerka Ana Brnabić, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom uvođenja obavezne informatike u nastavu. - Za mene je najvažniji taj analitički način razmišljanja koji će njima sutra pomoći da se formiraju kao osobe koje će moći da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj. To mi je važnije od toga da li krećemo da učimo programiranje i kodiranje.

Ona je naglasila da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta korak ka uvođenu digitalizacije u obrazovni sistem.

Učenici će informatičko znanje da stiču kroz tri teme: informaciono-komunikacione tehnologije, digitalnu pismenost i računarstvo. Prema novom programu, učiće 69.400 petaka, a prema njemu će raditi oko 2.700 nastavnika u svih 1.219 osnovnih škola u Srbiji. Ukupno 60 nastavnika prošlo je obuku na republičkom nivou, a oni će dalje držati obuke svojim kolegama u školskim upravama.

Šarčević je rekao da je ova godina zapravo pripremna za velike promene, koje će se dogoditi u školskoj 2018/2019. godini. To će biti moguće usvajanjem osam novih ili izmenjenih prosvetnih zakona, a svi su već u proceduri.

- Menadžerski pristup daje rezultate. Timovi, koji nisu samo u Ministarstvu prosvete već u celoj vladi, sarađuju odlično. Po prirodi posla svi smo morali da povučemo više. Svi segmenti obrazovanja i nauke su podignuti na viši nivo - kaže Šarčević.

I on i premijerka poželeli su učenicima srećan početak školske godine, a nastavnicima obećali bolji materijalni položaj. Šarčević je rekao da razume prosvetne radnike, a Ana Brnabić da prostora za povećanje plata ima, i da će se ono sigurno dogoditi, ali da moraju prvo sa MMF-om da se usaglase o kolikom procentu je reč.

SMENE 28 DIREKTORA

MINISTAR Mladen Šarčević rekao je da školskim odborima u skoro 30 škola predložiti smenu direktora, zbog propusta na maloj maturi:

- Tražimo od školskih odbora da preispitaju da li direktori mogu da ostanu na tom mestu i tražićemo to i za 20 supervizora, jer nisu radili ono za šta su delegirani, što je teža povreda dužnosti. Mislim da je reč o 28 škola.

SKRAĆENI ČASOVI U 607 ŠKOLA, PROTESTI ZAPOSLENIH U PROSVETI


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) stupila je u jednodnevni štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta u 607 škola u Srbiji koje su članice tog sindikata.


Od 607 škola u 149 škola se zvoni na 45 minuta, a izlazi nakon 30 minuta.


Članovi tog sindikata okupili su se danas ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem zaposlenih u prosveti.


Kako su poručili iz USPRS, zahteva se povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će se plate zaposlenih u prosveti podići na nivo iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.


Naglašavaju da je Zakon o zaposlenima u javnim službama njihovo veliko razočaranje.


"Nekako se često i možda pre često donose različiti zakoni, pa nismo ni svesni koliko ovaj može i koliko će, ukoliko bude usvojen, zaista mnoge stvari vratiti ne 10 godina, nego ko zna koliko decenija unazad", rekla je predsednica USPRS Jasna Janković novinarima ispred Ministarstva prosvete.


Ona je ocenila da pomenuti zakon donosi veoma loša rešenja.


"Ono što je možda za nas još strašnije jeste da će ovaj zakon ukinuti sve ono za šta smo se u prethodnom periodu borili, da će ukinuti naše posebne kolektivne ugovore i da će u ruke direktora škola staviti vlast koju oni ne mogu ni da razumeju, a kamoli da sprovode", rekla je Janković i poručila državi da se uozbilji.


Ona je naglasila da čekaju da se završi javna rasprava i da vide kako će izgledati konačan tekst zakona.


"Tražimo ozbiljnost, onoliku koliko smo mi ozbiljni kada radimo sa đacima. Tražimo konkretne brojke, a ne zamajavanja, biće, neće biti, možda će biti, da li će biti", naglasila je ona i dodala da traže suštinske, a ne jalove pregovore o svim njihovim pregovorima.


Član predsedništva USPRS Milan Jevtić je govorio o trećem zahtevu USPRS, a to je izmena propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.


On tvrdi da se radi o "sitnim podvalama" u vidu stručnih uputstava i pravilnika.


"Zahvljujući tim sitnim podvalama koji se zovu stručna uputstva ministra i pravilnici ljudi ostaju bez posla", rekao je on i ocenio da je obrazovni sistem u Srbiji u velikoj krizi.


Kako je rečeno, zbog lošeg položaja zaposlenih u prosveti danas su u 13 gradova u Srbiji u podne počeli protesti i to: Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu, Somboru, Bačkoj Palanci, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Vranju i Beogradu.


Predstavnici sindikata nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Platni razredi - prevara?" i "Ne menjajte loš zakon o obrazovanju još gorim"...


MINISTARSTVO: U 80 ODSTO ŠKOLA NASTAVA SE ODVIJA NORMALNO

Nastava u prepodnevnoj smeni normalno se odvijala u 1.385, odnosno u oko 80 odsto škola u Srbiji, saopštilo je danas Ministarsvo prosvete.

Kako se navodi u saopštenju, to su pokazali podaci školskih uprava prikupljenih od direktora škola od 1.751 ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici.

U samo 189 škola svi nastavnici su se odazvali pozivu jednog sindikata i nisu održali prvi čas, ili su časove skratili na 30 minuta, dodaje Ministarstvo prosvete.

Kako se dodaje, u 177 škola samo pojedini nastavnici nisu održali prvi čas ili su skratili trajanje nastave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije