Brnabić: Do kraja septembra biće poznato za koliko će procenata biti povećane plate

Premijerka napominje da bez reforme obrazovanja Srbija ne može da ima održivi razvoj i rast

  • 47

Do kraja septembra, ili početka oktobra znaće se koliko će biti povećane plate u prosveti, a to, sledeće povećanje značiće da prosveta konačno ima veće plate nego što su bile pre krize, izjavila je danas predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić poručila Mekalisteru: Otvaranje pristupnih poglavlja za Srbiju nije štikliranje stavki

Brnabić: Bolje plate u prosveti od 2018. godine, digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade

- Tako da je to veliki pomak napred. Razumem štrajk, ali smo i njima rekli da su ova i prethodna vlada, vlade koje su zatekle takvo stanje zbog koga se štrajkuje, ali ova vlada je najviše dala i za reformu obrazovanja i za materijalni položaj radnika u prosveti - rekla je Brnabić za RTS.

Smatra da je važno napomenuti da trend povećanja zarada potpuno pokazuje da obrazovanje jeste u fokusu i prethodnoj i ovoj vladi, te da, 2014, kada se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, smanjene su plate za 10 odsto, a kako je budžet bivao stabilniji i kako se stvarao prostor, vlada je plate povećavala, iz godine u godinu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Samo su prosveti te plate praktično vraćene na ono što je oduzeto. Dakle, bilo je dva povećanja, jedno od četiri, jedno od šest odsto. Sledeće povećanje koje bude bilo, a biće ga, samo je pitanje koliko odsto i to će značiti da konačno prosveta ima veće plate nego što su bile pre krize, tako da je to veliki pomak napred - rekla je predsednica vlade.

Kaže da je imala potpuno otvoren razgovor sa predstavnicima sindikata, da im je rekla šta je moguće, te da su sindikatima upravo iz vlade dali podatke o zaradama, "jer kao ozbiljna vlada, imamo sve podatke i o broju zaposlenih, o tačnim platama, prosecima u raznim javnim službama".

- Ali to je, kao što sam i njima rekla, trend koji pokazuje da obrazovanje jeste u fokusu - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blade

    1. septembar 2017 | 09:42

    A penzije?uzeste mi prvo od plate sad od penzije 12 posto..Zato sam radio 33 godine tezak posao i razboleo se da bi mi uzeli casno zaradjeno?

  • Marko

    1. septembar 2017 | 09:51

    Struja poskupi 2% , meso poskupi 10%, i jos mnogo toga. Mozemo da kazemo kad treba da bude povecanje plata stalno nesto poskupi, povecavaju namet gradjana i sve vrte u krug. Tako da to povecanje plata se neoseti nista, ali bitno je da kaze drzava bolje se zivi, sram ih bilo!!!!!

  • Alex NS

    1. septembar 2017 | 09:24

    Sve je to lepo kada ce se konacno pokrenuti pitanje plata u ZDRAVSTVU kako zdravstveni radnici da strajkuju da puste ljude da umiru plate 35000 din sramota sa nocnim dezurstvima jedva 40000 a posao koji se radi zahteva potpunu paznju i posvecenost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA