Srpski akademik patentirao metod za sanaciju klizišta u Srbiji

Svetski poznati geolog, akademik Ljubinko Ilić, član Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS), osmislio je patentnu metodu za stabilizaciju tla i sanaciju klizišta koja putem elektroda glinu pretvara u „ciglu“ i na taj način trajno stabilizuje teren, saopštio je UIPS.

Prema navodima Udruženja industijalaca i preduzetnika Srbije, ovom metodom moguće je sanirati 36.000 klizišta u Srbiji, a kojih samo na području Beograda, kažu, ima oko 1.100.

Jedno od najvećih klizišta u Evropi nalazi se u mestu Umka, a metodom koju je osmislio akademik Ljubinko Ilić, moguće je sanirati ovo klizište, navodi se u saopštenju UIPS-a.

„Klizišta su veliki problem u Srbiji za čiju sanaciju su potrebna ogromna sredstva koja najčešće nedostaju. Zato ovaj problem treba preventivno rešavati, a UIPS nudi rešenje – metoda 'Kolubara'“, poručuju iz UIPS-a.

Dodaju da je ova metoda efikasna, brza i jeftina koja, ističu, može Srbiju spasiti od klizišta.

U Udruženju objašnjavaju da zbog klimatskih promena, geografskog položaja, ali i neodgovornog postupanja ljudi, kao što je neplanska gradnja, seča šuma, rizici od elementarnih nepogoda su sve veći.

„Klizišta predstavljaju ogromnu pretnju za infrastrukturu, stambene i privredne objekte, kao i poljoprivredno zemljište“, kažu u Udruženju industrijalaca.

Navode da su kritične tačke u Beogradu u opštini Mirijevo, Višnjici i Karaburmi, kao i u višim delovima Zemuna, a metoda akademika Ilića je, kažu, neuporedivo jeftinija od klasičnih metoda, kao što su potporni zidovi.

Prema nekim procenama, objašnjavaju u Udruženju, za sanaciju problema klizišta u Srbiji potrebno je oko 10 milijardi evra.

„Umesto toga, Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije smatra da se primenom ove metode može rešiti 90 odsto klizišta u Srbiji i spremano je da demonstrira pilot projekat kojim bi bilo obuhvaćeno nekoliko najugroženijih domaćinstava“, poručuju iz UIPS-a.

Udruženje u saopštenju dostavljenom medijima pozvalo jedinice lokalne samouprave da takva domaćinstva prijave, učestvuju u merenjima i, nakon uvida u rezultate, primene metodu na teritoriji svoje opštine.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво