BIZIT plus

Platite obrok osmehom

Mušterije će u KFC-ovoj perjanici KPro, restoranu u Hangdžou na istoku Kine, moći da koriste opciju ‘Plati osmehom’ uz pomoć tehnologije prepoznavanja lica, a u cilju privlačenja generacije mlađih potrošača. Ant Financial i KFC su se udružili kako bi omogućili klijentima Alipay-a da plate svoje obroke samo skeniranjem lica, počev od danas, 1. septembra.

PCPress.rs Image

Nakon što potrošači unesu svoju narudžbinu koristeći ekran osetljiv na dodir, daje im se mogućnost da odobre online plaćanje preko sistema za prepoznavanje lica, ali pod uslovom da potrošač ima radni Alipay nalog sa tom omogućenom opcijom. Ceo proces traje samo par sekundi, koliko je potrebno da se skenira lice kupca, a za potvrdu se unosi parcijalni telefonski broj.

Kompanija Yum China, koja je nastala pod okriljem američke kompanije Yum! Brands Inc prošle godine, pokušava da poveća rast prodaje u Kini, gde su briga o bezbednosti hrane i promene ukusa potrošača srezali prodaju od 2012. godine. Prodavnica u Hangdžou, u saradnji sa firmom Ant Financial, uvela je softver prepoznavanja lica. Iz te kompanije rekli su da je ovo prva komercijalna upotreba ovog softvera u svetu. Plaćanje se vrši skeniranjem lica i unosom broja telefona, kako ne bi došlo do prevare sistema. Jelovnik uključuje sezonske proizvode, salate po porudžbini i peciva. Piletina na meniju je pečena, dok su od pića u ponudi sveže ceđeni sokovi, kafe i točena piva.

Pročitajte i:  Apple zabrinut zbog Kine

“U kombinaciji sa 3D kamerom i algoritmom koji detektuje lica, ‘Plati osmehom’ može da uoči pokušaje prevara poput podmetanja tuđih fotografija ili video snimaka i obezbedi potpunu sigurnost računa”, rekao je Džidong Čen, direktor biometrijske identifikacije u kompaniji Ant Financial.

Yum je i dalje najveći lanac brze hrane na tržištu sa čak 7.685 prodavnica. U drugom kvartalu godine prodaja je polako rasla uz pomoć KFC-a koji je takođe ćerka kompanija Yum! Brands Inc. Džoi Vat, predsednik kompanije Yum China, izjavio je da je ova radnja otvorena sa ciljem da privuče “mlade potrošače koji su u trendu i koji su voljni da prihvate nove ukuse i inovacije”.

Izvor: Reuters, the Beijinger

Facebook komentari: