Zemljotresi u Severnoj Koreji, Pjongjang tvrdi da je testirao hidrogensku bombu

Severna Koreja je saopštila da je testirala hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu. Zabeležena su dva zemljotresa na gotovo identičnim lokacijama. Osude stižu iz Pekinga i Moskve. Vašington i Seul su na vezi.

Nekoliko sati posle dva potresa izazvana nuklearnom detonacijom, Severna Koreja je saopštila da je testirala hidrogensku bombu.

Pjongjang je naveo da je testirao hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu, objavila je državna televizija navodeći da je reč o velikom uspehu.

"Test unapređene hidrogenske bombe za interkontinentalnu balističku raketu izveden je radi potvrde preciznosti i kredibiliteta naše moćne tehnologije. Perfektan uspeh u testiranju dokazuje da su operacije sa nuklearnim bojevim glavama u potpunosti zagarantovane, kao i da je proizvodnja nuklearnog oružja na visokom nivou. Današnja proba je korak ka krajnjem cilju – a to je kompletiranje državnih nuklearnih snaga", naveli su na državnoj televiziji.

Severnokorejska agencija KCNA saopštila je juče da je lider te zemlje Kim Džong Un pregledao tu hidrogensku bombu, preneo je Rojters.

Snaga hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentama što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

Američki geološki zavod saopštio je prethodno da je registrovao potres jačine 6,3 jedinice Rihtera na 55 kilometara severozapadno od Kimčaeka.

Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je zatim registrovala još jedan potres u Severnoj Koreji magnitude 4,6 jedinica Rihtera.

U saopštenju na sajtu administracije navodi se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, usledio samo osam minuta posle prvog koji je, kako se navodi "sumnjiva eksplozija", prenosi Rojters. Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci.

Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono saopštio je novinarima da je vlada Japana sigurna da je Servena Koreja sprovela šesti nuklearni test.

Kako navodi agencija Rojters, Japanska meteorološka agencija saopštila je da je potres u Severnoj Koreji bio najmanje deset puta jači od prethodnih testova.

Osude iz Pekinga i Moskve, Seul i Vašington na vezi

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Severne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, "pogrešne" akcije.

Ministarstvo navodi u saopštenju na svom sajtu da se Kina žestoko protivi i snažno osuđuje akcije Severne Koreje, prenosi Rojters. Peking takođe poziva Pjongjang da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

I Rusija je osudila Severnu Koreju istovremeno apelujući na sve aktere da ostanu uzdržani i vrate se dijalogu.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da se odmah vrate dijalogu i pregovorima kao jedinom mogućem načinu za rešavanje problema Korejskog poluostrva", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Japan, koji je prvi saopštio da je Severna Koreja izvela do sada najjaču nuklearnu probu, osuđuje, kako tvrdi, neoprostivi potez Pjongjanga koji krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Zajedno sa Vašingtonom i Seulom zahtevamo hitan sastanak Saveta bezbednosti. Očigledno je da Severna Koreja nema nameru da započne dijalog i zato ćemo tražiti novu rezoluciju koja podrazumeva dodatne sankcije Pjongjangu. Sve opcije su na stolu", rekao je Taro Kono, ministar spoljnih poslova Japana.

I Južna Koreja zahetva nove kaznene mere. Seul je odmah sazvao vanrednu sednicu Komiteta za nacionalnu bezbednost, a predsednički kabinet saopštio da razgovara sa najvišim američkim bezbednosnim zvaničnicima.

"Južnokorejski predsednik je naredio najstroži mogući odgovor protiv Severne Koreje koja ne prestaje sa nuklearnim provokacijama. Izolovaćemo tu zemlju u potpunosti i ponovo razmotriti sva diplomatska rešenja kako bismo je naterali da jednom za svagda odustane od nuklearnog programa", istakao je šef nacionalne bezbednosti Južne Koreje Eui Jong Čung.

Današnje testiranje hidrogenske bombe predstavlja "veliku provokaciju, ozbiljnu pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti kao i ogroman izazov za globalni režim oružja za masovno uništenje", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini. Od Pjongjanga se traži da obustavi svoje nuklearne aktivnosti.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Jukija Amano saopštio je da je poslednja nuklearna proba "za izuzetno žaljenje" i da "u potpunosti zanemaruje višestruko ponavljane zahteve međunarodne zajednice", prenosi AFP. 

Ruski posmatrači saopštavaju da je nivo radijacije na dalekom istoku Ruske Federacije na normalnom nivou.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron zatražili su oštrije sankcije EU protiv Severne Koreje, navevši da je Pjongjang "dostigao novu dimenziju provokacije" najnovijom nuklearnom probom, prenosi AFP. 

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson u međuvremenu je upozorio da bi najnovija nuklearna proba Severne Koreje, koju je nazvao "nepromišljenom", mogla da predstavlja "novi poredak pretnje".

Osudama se pridružio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres navodeći da je proba "duboko destabilizujuću po regionalnu bezbednost".

Evropska unija i NATO takođe osuđuju nuklearnu probu. Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenjuje da je proba hidrogenske bombe "velika provokacija" i "ozbiljna pretnja regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naziva probu "još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Saveta bezbednosti".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво