Земљотрес у Северној Кореји, сумња на нуклеарни тест

ПЈОНГЈАНГ, ТОКИО, ПЕКИНГ: Земљотрес јачине 5,2 степена Рихтерове скале забележен је у Северној Кореји, што би могло да сугерише да је та земља извела шести нуклеарни тест.
Severna Koreja , SAD, Foto: AP Photo/Lee Jin-man
Фото: AP Photo/Lee Jin-man

Амерички геолошки завод саопштио је да је регистровао потрес на 55 километара северозападно од Кимчаека. Недавно подрхтавање тла у том региону било је узроковано нуклеарним тестовима, примећује агенција Ројтерс.

Истовремено је министар спољних послова Јапана Таро Коно саопштио новинарима да је влада Јапана сигурна да је Сервена Кореја спровела шести нуклеарни тест.

Ова влада потврђује да је Северна Кореја спровела шести нуклеарни тест, након анализирања информација из метеоролошке агенције и других информација, рекао је Коно.

Премијер Јапана, Шинзо Абе, рекао је да би још један нуклеарни тест Северне Кореје био неприхватљив и да би морали строго да протестују.

Како наводи агенција Ројтерс, Јапанска метеоролошка агенција саопштила је да је потрес у Северној Кореји био најмање десет пута јачи од претходних тестова.

Сеизмолози су раније регистровали потрес на подручју где је Северна Кореја раније спроводила нуклеане тестове, пише Би-Би-Си. И Кина и САД су потрес описали као „експлозију“.


Северна Кореја: Тестирали смо хидрогену бомбу, велики успех

Северна Кореја потврдила је да је тестирала хидрогенску бомбу намењену за интерконтиненталну балистичку ракету, објавила је државна телевизија наводећи да је реч о великом успеху.

Тестирање хидрогенске бомбе које је наложио лидер Ким Џон Ун, представља “комплетан успех” и “значајан” корак у комплетирању програма нуклеарног оружја Северне Кореје, преноси Ројтерс.


Потрес се догодио само неколико сати након што су објављене слике севернокорејског лидера Ким Џонг Уна са, како тамошњи државни медији тврде, хидрогенском бомбом.

Државни медији Северне Кореје такође тврде да би направа са слике, наводна хидрогенска бомба, могла да се стави на ракету. Би-Би-Си наводи да ниједна тврдња није независно проверена.
И јужнокорејска војска је саопштила да верује да је Северна Кореја спровела шести нуклеарни тест.

Кина: Два потреса у Северној Кореји, координате идентичне

И кинеска агенција за земљотресе је саопштила да је регистровала још један потрес у Северној Кореји магнитуде 4,6 степени Рихтерове скале после првобитне јачине 6,3 степени.

У саопштењу на сајту администрације каже се да је други потрес, дубине на нула километара, уследио само осам минута после првог који је, како се наводи „сумњива експлозија“, преноси Ројтерс.

Кинеске власти наводе у саопштењу на свом сајту да је земљотрес који се догодио у јутарњим часовима, потрес је забележен на дубини од нула метара.
Координате два земљотреса су скоро идентичне, наводе кинески стручњаци.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести