Najnovije vesti
Vesti Svet
"AMERIKA ŠIRI LAŽI, BIĆE ODMAZDE" Zaharova: Stejt department kaže da je tražio eksploziv u ruskom konzulatu

"AMERIKA ŠIRI LAŽI, BIĆE ODMAZDE" Zaharova: Stejt department kaže da je tražio eksploziv u ruskom konzulatu

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas za televiziju "Rosija 1" da su američke obaveštajne agencije, prilikom pretresa u ruskim diplomatskim predstavništvima u SAD - tražile eksploziv, prenosi TASS. Takođe, kako je rekla, Stejt department očekuje da SAD kupi te prostorije.

ruski konzulat SAD Foto: Profimedia
ruski konzulat SAD
Ruski konzulat u SAD
Foto: Profimedia
Ruski konzulat u SAD

- Inače, je l' znate šta su oni tražili - barem su nam tako rekli pre pretresa? Nećete verovati - tražili su eksploziv - rekla je Zaharova.

Rusija smatra da situacija oko njene trgovinske misije u Vašingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

- Kako bi odvratili pažnju naroda od bezakonja koje vrše američke specijalne službe nad ruskim diplomatama i diplomatskom imovinom, šire se lažne vesti o tome da su diplomate iz konzulata u San Francisku tražile politički azil. To je klasičan potez onih koji vode informacioni rat - napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku, prenosi TASS.

Ona je najavila da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova objaviti fotografije i video snimke u vezi sa tom "proslavom demokratije" na svojim nalozima na društvenim medijima, što se u međuvremenu i dogodilo.

- Ispričaću vam senzaciju. Teško je poverovati u to, ali Stejt department nam je zvanično stavio do znanja, direktno nam je to rečeno, da očekuju da prodamo te objekte SAD. Očekuju od nas da prodamo te nekretnine američkoj vladi - rekla je Zaharova.

Ona je navela da će ruska strana "načiniti seriju fotografija tih objekata".

- Tako da bude jasno o čemu pričamo - to nisu jednosobni stanovi na periferiji. To su centralne lokacije u Vašingtonu i San Francisku. Objekti, takozvane rezidencije nalaze se na najuglednijim lokacijama i zato je bilo toliko zanimljivo organizovati tamo događaje - kazala je Zaharova.

Sputnjik dodaje da je Zaharova navela da su u SAD saradnici FBI počeli da pretražuju predstavništva Rusije u inostranstvu.

Portparol ambasade Rusije u SAD Nikolaj Lariohin izjavio je prethodno da su američki zvaničnici kazali ruskim diplomatama da planiraju da načine video snimak u zgradi ruske trgovinske misije nakon što je američka strana de fakto preuzela kontrolu nad njom.

- Naše osoblje je napustilo teritoriju trgovinske misije. Zvaničnici SAD su i dalje tamo. Nemamo pojma šta rade tamo. Rečeno je da će tamo načiniti video snimak - rekao je Lariohin.

On je dodao da su dvojica ruskih diplomata bili prisutni tokom inspekcije trgovinske misije, ali im je u jednom trenutku naređeno da odu.

- Oni su bili prisutni tokom inspekcije, dvojica zvaničnika ambasade. U jednom trenutku rečeno im je da napuste teritoriju (misije) - kazao je Lariohin.

Sukob se zaoštrava
Foto: Marijanana / Flickr
Sukob se zaoštrava

Stejt department je naveo razlog pretresa diplomatskih predstavništava Rusije u San Francisku i Vašingtonu — američki službenici su proveravali da li su Rusi napustili prostorije.

- Ova inspekcija je bila izvedena radi osiguranja bezbednosti i zaštite objekata i potvrde da su ruske vlasti napustile prostorije - navodi „Foks njuz“ reči predstavnika Stejt departmenta.

Stejt department je potvrdio informaciju da je Rusija napustila Konzulat u San Francusku i dve zgrade trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i Njujorku.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da situacija oko trgovinske misije Rusije u Vašingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

TAS S navodi da je visoko pozicionirani ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova ignorisana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD.

- Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu - naveo je Slucki.

On je dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta.

- Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima - kazao je Slucki.

Vlasti SAD preuzele su u subotu uveče kontrolu nad zgradom ruske trgovinske misije u Vašingtonu, javlja dopisnik agencije TASS i dodaje da su američki stražari postali u zgradu.

Šef ruske trgovinske misije u prestonici SAD Aleksandar Stadnik potvrdio je ovoj agenciji da je, prema rečima američkih vlasti, zgradi misije ukinut diplomatski imunitet.

TASS je ranije javio da se Amerikanci pripremaju da izvrše pretres ruske trgovinske misije u Vašingtonu i da je savetniku američke ambasade u Moskvi Entoniju Godfriju u vezi s tim uručena protestna nota.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je planirani pretres ruskih diplomatskih objekata u SAD nečuvena, agresivna akcija koju američke obaveštajne agencije mogu da iskoriste za organizovanje provokacije pomoću podmetnutih predmeta.

Ministarstvo dodaje da Moskva zadržava pravo na uzvratne mere na osnovu reciprociteta, prenosi Sputnjik.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo da specijalne službe SAD nameravaju da 2. septembra izvrše pretres ruskog konzulata u San Francisku, koji je takođe zatvoren na zahtev američkih vlasti, kao i stanove ruskh diplomatskih predstavnika.

Stejt department je odbio da komentariše ove informacije.