Armstrongova torba prodata za 1,8 miliona dolara

Torba koju je američki astronaut Nil Armstrong koristio za donošenje prvih uzoraka Mesečeve prašine na Zemlju prodata je na aukciji u Njujorku. Prodaja je organizovana povodom 48. godišnjice prvog sletanja ljudske posade na Mesec.

U aukcijskoj kući „Sotbi“ Armstrongova torba prodata kupcu za milion i 800.000 dolara. Torbu je kupio posle telefonskog poziva i nije želeo da mu se obelodani ime. Torba je godinama stajala neotkrivena u jednoj kutiji u Svemirskom centru „Džonson“ u Hjustonu.

„Ono što mogu da vam u ovom trenuku kažem jeste da je reč o privatnom kupcu iz Amerike. Bio je to veoma uzbudljiv trenutak za mene, mislim da je prava osoba došla u posed Armstrongove torbe jer ceni značaj tog predmeta“, istakla je Kasandra Heton, potpredsednica aukcijske kuće „Sotbi“.

Ipak, aukcijski znalci su predviđali da će predmet biti prodat za dva do četiri miliona dolara.

„Ta suma je bila naša procena. Reč je o predmetu kakav nikada do sada nismo prodali. Zbog toga smo i predvideli cenu od dva do četiri miliona dolara. Na kraju, nikada ne znate kako će aukcija proći. Tržište je to koje određuje vrednost“, objasnila je Hetonova.

Armstrongova torba je veličine 33 sa 23 centimetra, nazvana je „Uzorak koji je donet sa Meseca“, a decenijama je bila nepoznata. U jednom trenutku je nestala iz Svemirskog centra u Hjustonu, a pronađena je u garaži drektora jednog muzeja u Kanzasu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво