Mladen Ivanić: Na stolu i pitanje granica

V. N.

03. 09. 2017. u 15:15

Član Predsedništva BiH, o sastancima u Sarajevu

Младен Иванић: На столу и питање граница

Mladen Ivanić / Foto V. Dančić

ČLAN Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić očekuje da će najvažnije teme tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića BiH, 7. i 8. septembra biti pitanja granice i stvaranje boljih političkih odnosa, ali ne i izgradnja zajedničkog auto-puta.

- Mislim da ćemo pokušati da otvorimo priču i definišemo gde Srbija ima interes za razmenu teritorija, da se neke nelogičnosti oko granice isprave i da BiH u tome aktivno učestvuje - rekao je Ivanić. - Biće puno konkretnih i praktičnih tema, ali ne očekujem priču o auto-putu jer o tome nema saglasnosti unutar BiH, niti mislim da će je biti u skorije vreme.

Ivanić očekuje poboljšanje odnosa BiH i Srbije i smatra da je to svojevrsni test za obećanja bošnjačkih lidera.

Predsednik Vučić u okviru posete BiH 7. i 8. septembra trebalo bi da boravi i u gradu Istočno Sarajevo.

Iz Sarajeva poručuju da poseta Vučića BiH ima posebnu težinu jer se u prethodnom periodu jako dugo dogovaralo o poseti prethodnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koja, međutim, nije realizovana. Obe strane naglašavaju potrebu za razvijanjem konstruktivnog dijaloga među komšijama u regionu, kroz koji bi se rešavala brojna otvorena pitanja, a države međusobno pomagale na putu evropskih integracija.

Vučić se uoči puta za BiH za vikend u Beogradu sreo i sa rukovodstvom Republike Srpske, predsednikom Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović. Postignut je dogovor pomoći Srbije opštinama u RS, ali i opštinama u Federaciji Bih u kojima pretežno žive Srbi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije