• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kim izazvao i zemljotrese! (VIDEO)

Izvor Fonet

Severna Koreja saopštila je danas da je testirala hidrogensku bombu namenjenu za interkontinentalnu balističku raketu. Registrovana dva zemljotresa u Pungiri regionu.


U objavi severnokorejske državne novinske agencije KCNA, kaže se da je H-bomba, dizajnirana tako da može da bude bojevo punjenje ICBM, bila uspeh "plana Radničke partije Koreje za građenje strategijskih nuklearnih snaga", prenosi Glas Amerike.



"Proba hidrogenske bombe dizajnirane da bude montirana na našu interkontinentalnu balističku raketu, bila je savršeno uspešna", saopštila je prezenterka vesti Korejske centralne televizije, Ri Čun Hi, koja se penzionisala 2012, ali se povremeno ponovo pojavljuje kada su događaji važni.



Ri takođe tvrdi da nije oslobođena nikakva radijacija u atrmosferu iz nuklearne eksplozije, nešto što američki I japanski avioni sa specijalnom opremom za nadgledanje atmosfere imaju nameru da provere.



Eksplozija je, prema američkim i kineskim seizmolozima, proizvela dva plitka zemljotresa koja su detektovana u Pungiri regionu, gde je smešteno postrojenje za nuklearne probe Severne Koreje.

Vlasti u Japanu, Južnoj Koreji i brojni nevladini eksperti u Sjedinjenim Državama, potvrdili su da su zemljotresi verovatno rezultat nuklearnog testa.

Evo šta bi bilo da je H - bomba bačena (FOTO)


Prvi je bio magnitude 6,3, što je ekvivalent podrhtavanju koju stvara detonacija hidrogenske bombe od jednog megatona, tvrde eksperti.

Eksplozija je bila bar 10 puta jača od poslednje nuklearne probe, izvedene 9. septembra 2016, koja je izazvala zemljotres jačine 5,3, prema japanskim i južnokorejskim meteorološkim agencijama.
Pet minuta kasnije, isti seizmolozi detektovali su zemljotres jačine 4,6, što verovatno ukazuje na rušenje tunela u kom je bila postavljena nuklearna naprava.

Sekretar japanskog šefa kabineta pozvao je Ujedinjene nacije da uvedu nove ekonomske sankcije, koje bi uključivale izvoz nafte u Severnu Koreju.

U julu, Savet bezbednosti je tajnim glasanjem uveo sankcije koje uključuju zabranu izvoza ribe, uglja i drugih mineral koje bi mogle da oštete Pjongjang gubitkom od više od jedne
milijarde od izvoza.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u nedelju u kome se osuđuje nuklearna proba i zahteva od Severne Koreje da prekine sa "pogrešnim" akcijama i da
poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Južna Koreja u nedelju pozvala je na "najsnažniji mogući" odgovor, uključujući i nove sankcije Saveta bezbednosti UN, kako bi se "u potpunosti izolovala" Severna Koreja.

Seul i Vašington raspravljali su o raspoređivanju američkih strateških vojnih postrojenja na Korejsko poluostrvo, rekao je na brifingu za novinare Čung Eui-Jong, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost.

Tagovi

Komentari 76

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gorcilo

Zed.........Rusija ima 9.300 atomskih bombi, vise od svih drugih zajedno. Satan, Satan 2, Stelet, Topol-M.....itd. Najjace su 2.000 puta jace od one bacene na Hirosimu, snage 30 mega tona TNT. Amerika je jaca na vodi sa 14 nosaca aviona i vise podmornica. Rusi imaju 20.000 tenkova. Cifre jesu vazne, ali je taktika ratovanja i strucna osposobljenost mnogo bitna.

Još jedno smaranje

@Gorcilo "Više od svih drugih zajedno" i u pravu si, samo zaboravio si još jednu stvar, Amerika ima oko 8000 nuklearnih bojevih glava, a ne zanemari da imaju i više interkontinentalnih raketa od svih drugih zajedno. I kakav je zaključak? Kakva taktika ? Ako počne stiskanje dugmića, džaba ti taktika.

Zed

@Gorcilo Ne znam sto si mene oznacio? Da bi me informisao? Rusija ima 7000 nuklearnih bojevih glava, SAD 6800, Kina 270, Indija 130... kao da bi planeta tj zivot na planeti izdrao sve to.

special image