TROFEJ PEPELA U KRIKETU: Australijanci pobedili Britance usred Srbije
Foto: Kurir sport

TRADICIJA JE NASTAVLJENA

TROFEJ PEPELA U KRIKETU: Australijanci pobedili Britance usred Srbije

Ostali sportovi -

Australijska ambasada savladala je britanske kolege 101:64 u egzibicionom meču odigranom u Lisičjem Jarku.

Nakon tri sata igre, tim NJ.E. Džulije Finli, šefice diplomatske misije Australije, bio je bolji za 37 viketa od tima NJ.E. Denisa Kifa, britanskog ambasadora u Srbiji, koji je i sam uzeo učešće u T20 (tventi – tventi) kriket meču.

Najbolji pojedinci bili su: Stjuart Tejlor (Velika Britanija) i Pol Čempion (Australija).

Ovo je već drugi Balkan Ashes i ovaj put je sreća bila na strani Australije, koja je uspela da preuzme "Trofej pepela" od Britanaca, prošlogodišnjih pobednika.

foto: Kurir sport

"Završavamo sezonu na lep način, egzibicionim mečom između dve tradicionalne kriket zemlje i izuzetno nam je drago što ćemo i u narednim godinama organizovati slične mečeve. Interesovanje i dobra volja zaista postoji i to nas raduje", rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije.

foto: Kurir sport

Sa ciljem da podstaknu razvoj jednog od najpopularnijih i najmasovnijih sportova u svetu, ambasada Australije u Beogradu, uz pomoć Kriket federacije Srbije organizovala je meč koji je prikazao oštro rivalstvo u kriketu koje vlada između Australijanaca i Britanaca još od 19.veka.

foto: Kurir sport

Podsećamo da je simboličan naziv egzibicionog meča preuzet iz originalnog naziva "Trofej pepela" (The Ashes) koji je 1882. godine skovao Redžinald Širli Bruks, novinar britanskog sportskog nedeljnika "Sporting tajms", sa satiričnim osvrtom na poraz Engleza u meču koji su igrali sa Australijancima na londonskom Ovalu.

Prema rečima autora, tada je kriket u Engleskoj "umro a pepeo je odnet u Australiju“. Danas se "The Ashes" smatra jednim od najprestižnijih trofeja među svim sportovima, utakmice se igraju na svakih 18 meseci a posle desetak godina dominacije Australije, trofej se konačno nalazi u rukama Engleza.

(Kurir.rs/Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Senzacionalno! Hrvati za poraz od Rusije okrivili Srbiju?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track