Najnovije vesti
Vesti Svet
EKSPLOZIJE U UKRAJINI Odjeknulo nekoliko detonacija u skladištu municije, usledio požar

EKSPLOZIJE U UKRAJINI Odjeknulo nekoliko detonacija u skladištu municije, usledio požar

U najvećem vojnom skladištu municije u Ukrajini, u blizini grada Vinica, izbio je požar posle čega je usledila serija eksplozija zbog čega su vlasti bile primorane da zatvore vazdušni prostor u radijusu od 50 kilometara i evakuišu stanovništvo. Povređena je jedna osoba, a vlasti su evakuisale 24.000 ljudi.

Ukrajina, Vinickaja oblast Foto: youtube printscreen / RAS Srbija
Ukrajina, Vinickaja oblast

- Kasnije smo ustanovili da artiljerijske granate eksplodiraju u vojnom skladištu. Policija zajedno sa spasiocima evakuiše ljude iz susednih sela - rekao je Trakalo za Ukrajinskaja Pravda.

TASS navodi da delovi granata navodno stižu do periferije Vinice.

U skladištu municije u Kalilnovki nalazi se 188.000 tona municije, uključujući rakete za višecevne bacače raketa Smerč i Uragan, na području od 60 hektara. Iz straha od dalje opasnosti zatvoren je vazdušni prostor u radijusu od 50 kilometara, a evakuisani si i stanovnici iz tri obližnja sela naselja, javili su predstavnici vlasti i vojske. Neki mediji prenose da je reč o 24.000 evakuisanih ljudi.

Portparol policije Jaroslav Trakalo rekao je da je vatra počela u 22 sata, a onda zahvatila sanduke municije, koji su eksplodirali jedan za drugim.

Premijer Volodimir Grojsman stigao je nakon ponoći na teren, kako bi dobio pregled situacije i pomogao u koordinaciji napora za spašavanje.

Ne postoji pregled štete, ali prema lokalnim medijima to je jedna od najvećih zaliha municije u zemlji.