Najnovije vesti
Vesti Hronika
OPTUŽEN ZA SMRT BEBE Suđenje gradonačelniku Valjeva odloženo na "neodređeno vreme"

OPTUŽEN ZA SMRT BEBE Suđenje gradonačelniku Valjeva odloženo na "neodređeno vreme"

Suđenje gradonačelniku Valjeva dr Slobodanu Gvozdenoviću, koji je kao ginekolog optužen da je odgovoran za smrt nerođene bebe, odloženo je na "neodređeno vreme".

Gradonacelnik ginekolog Slobodan Gvozdenovic_foto Predrag Vujanac Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Gradonacelnik ginekolog Slobodan Gvozdenovic_foto Predrag Vujanac
Gradonačelnik ginekolog Slobodan Gvozdenović
Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Gradonačelnik ginekolog Slobodan Gvozdenović

U Osnovnom sudu, gde se Gvozdenoviću sudi zbog smrti nerođenog deteta Ivane Katić u januaru 2007. godine, kada je bio ginekolog Opšte bolnice, pojavilo se samo šturo obaveštenje da je glavni pretres odložen na neodređeno vreme, te da će novo ročište biti naknadno zakazano.

Kako "Blic" saznaje, današnje suđenje je otkazano jer se pred sudom opet nisu pojavili veštaci Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Oni su pre deset godina u svom veštačenju izneli stav da je muški plod Ivane Katić umro “zbog nemara lekara”, odnosno da bi se dete rodilo živo „da je carski rez urađen pet sati ranije“, na osnovu čega je protiv sadašnjeg valjevskog gradonačelnika i podignuta optužnica.

S druge strane, Gvozdenovićeva odbrana se poziva na mišljenje koje je o ovom slučaju dostavio Sudsko-medicinski odbor iz Novog Sada. Po tim veštacima, uzrok smrti bebe Ivane Katić bila je masivna infekcija koja je rezultirala upalom pluća, “te da ranije završavanje porođaja carskim rezom ne bi imalo bolji ishod po novorođenče”, što je potpuno oprečno mišljenje od njihovih kolega iz Beograda.

Do sučeljavanja veštaka iz dva državna SMO, međutim, nije došlo iako je prošli put sudija Biljana Jankićević veštacima iz Beograda zapretila kaznom od 100.000 dinara u slučaju nedolaska na suđenje.